Последната версията на Европейския автомобил на годината 2016 –  Astra CNG, вече може да бъде поръчвана в България. Версията със сгъстен природен газ (метан) ще отбележи своята световна премиера на тазгодишното Международно автомобилно изложение IAA във Франкфурт (от 14 до 24 септември) и скоро след това ще бъде на разположение в дилърствата.

Двигателят 1.4 л турбо с 81 кВт/110 к.с. на Astra CNG е конструиран на основата на изцяло алуминиевия бензинов задвижващ агрегат, вграждан в Astra и Mokka X. 4-цилиндровият двигател е оптимизиран за работа с природен газ, биогаз и всяка смес от двата (разход на гориво според NEDC: градски 5.7-5.6 кг/100 км, извънградски 3.4-3.3 кг/100 км, комбиниран 4.3-4.1 кг/100 км; средни емисии на CO2 – 116-113 г/км).

При изчерпване на 19-килограмовия (117.5 л) газов резервоар (използващ две бутилки “Type 4” от усилен с въглеродни влакна композитен материал), допълнителният 13.7-литров бензинов резервоар осигурява на Astra CNG необходимата мобилност до станцията за зареждане с газово гориво. Двигателят развива максимален въртящ момент 200 Нм в диапазона между 2 000 и 3 600 об/мин и се предлага серийно в комбинация с шестстепенна механична предавателна кутия.

Предимствата на сгъстения природен газ са очевидни. Горивото е значително по-евтино от бензина поради прилаганите по-ниски акцизи за него в България. Нещо повече, автомобилите, задвижвани от CNG имат по-ниски емисии на CO2 в сравнение с тези на бензиновите двигатели.

Astra CNG се предлага с традиционно за Opel оборудване, вкл. адаптивната матрична система IntelliLux LED на предните светлини без опасност от заслепяване, които дават възможност на Astra да се движи в извънградска среда с постоянно включени дълги светлини, системата за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar и инфоразвлекателните системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto, приложението MyOpel в OnStar и системата Navi 900 IntelliLink с вградена навигация.

В допълнение, водачите на Astra CNG Sports Tourer могат също да си спестят усилия и да си осигурят удобство, тъй като задният капак, осигуряващ достъп до багажното пространство, не изисква нито ключ, нито дистанционно управление – само едно леко движение с крак под задната броня е напълно достатъчно за отваряне и затваряне на капака.

Цената на Opel Astra 1.4 ECOTEC CNG е 40 425 лева за версията с пет врати и 41 795 лева за просторния Sports Tourer (препоръчителни цени за България с включен ДДС), като стартовата цена е за ниво на оборудването Enjoy.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *