Офроуд излъчване и високи позиции на седалките, осигуряващи видимост, типична за SUV, това са само част от характеристиките на новия Opel Grandland X. Новото попълнение в гамата на производителя от Рюселхайм разполага с достатъчно място за петима пътници, техния багаж и спортно оборудване, което го прави интересен избор в все по-разширяващия се SUV сегмент.

Моделът се присъединява към Opel Crossland X и бестселъра Opel Mokka X, като и двата са с по около 20 сантиметра по-къси. Същевременно с това Grandland X разширява гамата на Opel в изключително популярния компактен сегмент, включващ още Astra и Zafira.

Opel Grandland X ще направи своята световна премиера на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт (14 – 24 септември, 2017 година).

Гамата от модерни системи за подпомагане на водача и технологии свързани с комфорта на Grandland X са на високо ниво: Адаптивен темпомат с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране (Adaptive Cruise Control with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking), Предупреждението за умора на водача (Driver Drowsiness Alert), Асистентът за паркиране (Advanced Park Assist) и панорамната 360° камера са само част от тях. Сертифицираните от AGR ергономични седалки, воланът и предните и задни седалки с подгряване, както и задната врата, която се отваря с просто движение на крака, осигуряват високо ниво на комфорт. Opel разбира се обръща и внимание на свързаността с най-новото поколение системи IntelliLink, както и асистента за персонална свързаност и услуги Opel OnStar,  който сега предлага нови услуги като резервиране на хотелска стая и възможност за търсене на място за паркиране. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път.

Grandland X е оборудван и с LED адаптивни предни светлини. Функции като светлини за завой, асистент на дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на снопа гарантират оптимално осветяване на пътя и пространството пред автомобила, осигурявайки удоволствие от шофирането и през нощта.

В зимни условия особено подходяща е предлаганата като опция електронна система Grip Control, която особено с гуми M&S гарантира изключително ниво на сцепление в различни пътни ситуации. Водачът разполага с избор от пет режима на работа. Системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите в случай, че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъма на реакция на двигателя при подаване на газ. Всичко това позволява постигане на максимално сцепление и стабилна управляемост, независимо дали Grandland X се движи по сняг, кал, пясък или мокри повърхности.

По отношение на външния вид, SUV-ът е с дължина 4 477 милиметра, широчина 1 844 милиметра и височина 1 636 милиметра. В предната част над защитната престилка, в центъра на предната решетка е разположена светкавица на Opel. Хромирани крилца обгръщат марковото лого и се проточват настрани към изтънените LED предни светлини с два криловидни елемента, оптически разширявайки предната част и добавяйки своя дан в мощната, солидна стойка на Grandland X. Предният капак е с характерната за Opel чупка.

Страничните части са добре съчетават солидното SUV излъчване с по-елегантни линии. Мускулестите, скулптурирани арки на калниците и защитните елементи в долната част на автомобила подчертават офроуд визията на Grandland X. Предлаганата опционално двуцветна окраска, при която покривът е в контрастиращо черен цвят, добавя още един щрих на индивидуализация. Плавното му преливане в останалата част от каросерията се подчертава от третата колона, създаваща динамична връзка със задната част. Погледнат отзад Grandland X също показва масивност с широка стойка, сребристи подподови предпазни елементи с интегрирани накрайници на изпускателните тръби отляво и отдясно, а над тях защитни облицовки с тесни задни LED светлини.

В интериорно отношение Opel винаги осигуряват максимално добро качество за ценовия диапазон, в който влиза даден модел. Вероятно такъв ще е случаят и сега. Инструменталният панел и централната конзола със сензорен екран преливат чисто един в друг и са прецизно насочени към водача. Централната конзола включва три хоризонтални реда от контролни органи за последен и интуитивен достъп до инфоразвлекателната и климатичната системи и контрола на ходовата част. Повърхностите на интериора създават изключително приятно усещане при докосване. Пътниците се чувстват удобно в типичните за SUV високи седалки, които улесняват качването и слизането и подобряват видимостта. Дългото междуосие от 2675 милиметра също допринася за наличието на изобилие от пространство за петима човека в този SUV от компактния клас. А товарният обем от 514 до 1 652 литра осигурява спокойствие при пренасяне на много багаж и спортно оборудване.

Снимки: GM

Споменаване на “Opel вдигна още завесата за новия SUV Grandland X” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *