Само преди няколко месеца новите модели в гамата на Opel – Insignia Grand Sport и Insignia Sports Tourer отбелязаха своите световни премиери, а сега към тях се присъединява и Opel Insignia Country Tourer, който дебютира на автомобилното изложение във Франкфурт.

Insignia Country Tourer е просторен и значително по-лек от предходната версия благодарение на изцяло новата конструктивна архитектура. Също така, новият флагман на Opel предлага богата гама от технологични решения.

Излъчването се подчертава от черните защитни панели по целия периметър на каросерията и сребристите панели в предната и задната част на пода, които придават на външността му по-суров, офроуд характер.

Най-важният компонент във всеки автомобил са двигателите. Opel Insignia Country Tourer ще разполага с дизелов 2.0 литров BiTurbo агрегат (официален разход на гориво съгласно NEDC: градски 8.9 л/100 км, извънградски 6.0 л/100 км, комбиниран 7.2 л/100 км, официални специфични комбинирани емисии на CO2 191 г/км). Максималната му мощност е 210 к.с. при 4 000 об/мин и висок максимален въртящ момент 480 Нм при само 1 500 об/мин, благодарение на двустепенното каскадно турбопълнене.

Другата задвижваща опция за модела ще бъде двулитровият бензинов турбодвигател с директно впръскване и мощност 260 к.с. (разход на гориво съгласно NEDC: градски 11.5 л/100 км, извънградски 7.3 л/100 км, комбиниран 8.9 л/100 км, 203 г/км CO2).

И двата двигателя се съчетават с новата осемстепенна трансмисия и система за двойно предаване с Twinster.

Офроуд преживяването с автомобила е по-приятно благодарение на двайсет и петте милиметра допълнителен клиренс на каросерията, двойното предаване с функция torque vectoring и новото петзвенно задно окачване.

Вместо традиционния диференциал на задния мост, който предава еднакъв въртящ момент към двете задни колела, Opel Insignia Country Tourer използва два многодискови съединителя с електронно управление, които дават възможност за по-индивидуално и прецизно управление на тягата към всяко едно от колелата – независимо от пътните или метеорологичните условия. За да противодейства на тенденцията към недозавиване при движение с висока скорост в остри завои, системата, отчитайки командите от педала на газта и движенията на волана, изпраща по-висок въртящ момент към външното за завоя задно колело. Tова се случва за части от секундата и траекторията на движение на автомобила се стабилизира без допълнителна намеса от страна на водача.

Инженерите на Opel са се постарали да увеличат прецизността при подаване на команди от водача, което повишава стабилността и улеснява управлението на автомобила.

Допълнително усъвършенстваната ходова част FlexRide осигурява основата за оптимално поведение на пътя с оглед на конкретната ситуация. Тя адаптира работата на амортисьорите, кормилната уредба, реакциите на газта и момента за смяна на предавките (при автоматичната трансмисия) независимо или на основата на избрания от водача режим – „Standard”, „Sport” или „Tour”. Сърцето и душата на адаптивната система на окачването е новият централизиран софтуер „Drive Mode Control”, който постоянно анализира информацията, подавана от сензорите и настройките от страна на водача и е в състояние да разпознава индивидуалния стил на шофиране.

По отношение на външния вид впечатление правят добре изразените черти на хоризонталната предна решетка и тесните предни светлини, които създават усещане за широчина, докато оцветеният в сребристо защитен панел на дъното спомага за визуално снижаване на каросерията.

Черните защитни панели в долната част на предницата, арките на калниците и по протежение на страничната част на каросерията в долната й част също допринасят за по-суровото излъчване на модела. Сребристият защитен панел се повтаря като елемент и в задната част, а двойните накрайници на ауспуховите тръби също подчертават впечатлението за по-широка осанка на задната част на каросерията.

Insignia Country Tourer разполага и с функционалности, които го правят доста практичен. За да улесни максимално товаренето и разтоварването на багажника, задният капак може да бъде отворен без автомобилът да бъде докосван въобще. Лек жест с крака под задната броня е напълно достатъчен за отваряне на капака (прожектиран на земята силует на автомобила показва точното място, където трябва да попадне крака ви). Още един такъв жест под бронята и капакът се затваря самостоятелно.

Освен постигането на увеличение на багажния обем до максимум 1 665 литра, новата моделът предлага и допълнителна възможност за разделяне на задните седалки в отношение 40/20/40, което позволява още по-голяма гъвкавост при конфигурирането на товарните обеми. Задната седалка може да бъде сгъната лесно с натискане на бутон, разположен в багажното отделение. Серийно се предлагат солидни релси за багажник на покрива, които позволяват комбито да пренася на покрива си товари до 100 килограма.

Увеличеното с 92 милиметра междуосие позволява постигането на много по-обширно вътрешно пространство, което има положително отражение особено върху простора за пътуващите на задния ред седалки. Оформлението на арматурното табло е изцяло ориентирано към водача на автомобила. За удобството на шофьор и пасажери германският производител се е погрижил и като е сложил вече познатите ергономични седалки, сертифицирани от AGR.

Opel е от производителите, които осигуряват най-добра видимост при пътуване през нощта. Новата Insignia Country Tourer се предлага с матричната система IntelliLux LED® на предните светлини.  Тя вече използва 32 на брой LED сегмента (по 16 от двете страни), вградени в изключително тесните предни светлини и предлага функции като активните светлини за завой и специалния фокусиран LED лъч с обхват, достигащ до 400 метра. Сред допълненията са и head-up дисплеят, панорамната видеокамера с картина от 360°, адаптивният круз контрол (ACC) с функция за автоматично аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking), системата за активно поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) с автоматизирана корекция на управлението, както и функцията за предупреждение за наличие на напречнo движещи се автомобили отзад RCTA (Rear Cross Traffic Alert).

Инфоразвлекателните системи IntelliLink съвсем в реда на нещата предлагат съвместимост с iOS и Android смартфони. Разбира се не липсва и системата персонална комуникация и мобилни услуги OnStar.

Моделът с двойно предаване и офроуд външност може да бъде поръчван на цени, започващи от 51 045 лева (препоръчителни цени с включен ДДС за България) и ще бъде скоро в дилърствата на марката в България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *