Новият Insignia GSi Sports Tourer вече се предлага с двигател, създаден специално за флагмана – 154 кВт / 210 к.с. двулитров BiTurbo дизелов агрегат с 480 Нм въртящ момент.

Сред стандартните характеристики и възможности на модела са динамично настроеното окачване FlexRide, система за задвижване на четирите колела с функция torque vectoring, гуми с повишена степен на сцепление и нова осемстепенна автоматична трансмисия, която може да се управлява и с планки на волана.

Всички тези функции трябва да подсигурят един активен стил на шофиране.

Дизайнерите на Opel са се постарали Insignia GSi Sports Tourer да има не само спортно сърце, но и спортен външен вид, който да съответства на поведението на колата.

Детайли, които подчертават по-непокорния дух на модела са големите хромирани отвори за въздух в предната част на автомобила и изчистените форми на задния спойлер.

В купето по поръчка може да бъде сложена интегрална спортна седалка, разработена от производителя от Рюселхайм специално за GSi. Моделът предоставя достатъчно голямо пространство за останалите пътници и на втория ред седалки, до 1 665 литра багажен обем и цялостно решение за инфоразвлечения и комуникационна свързаност с Opel IntelliLink и Opel OnStar.

GSi Sports Tourer BiTurbo ускорява от нула до 100 км/ч за 7,9 секунди и достига максимална скорост 231 км/ч с двулитровия Biturbo дизел.

Тези, които биха предпочели GSi с модерен и динамичен бензинов турбодвигател, може да се насочат към двулитровия турбо бензинов арегат с 260 к.с., и максимален въртящ момент 400 Нм в диапазона от 2500 до 4000 об/мин. С него спортната Insignia ускорява от 0 до 100 км/ч за 7.5  сек. и постига максимална скорост 245 км/ч.

В основата на ефективната динамика на пътя е изцяло новата ходова част на версията GSi – скъсените пружини намаляват клиренса на спортната комби версия с 10 милиметра в сравнение със стандартния Sports Tourer, а специалните спортни амортисьори намаляват излишните колебания на каросерията до абсолютен минимум. Серийната за модела система на окачването FlexRide адаптира работата на амортисьорите и кормилната уредба в рамките на части от секундата. Системата се адаптира оптимално и максимално ефективно към стила на шофиране и калибрирането на педала на газта, както и момента на превключване на осемстепенната автоматична предавателна кутия. В зависимост от избрания режим – Standard, Tour или Sport, настройките на управлението и реакцията на педала на газта са по-меки (Tour) или по-директни и с допълнителна доза агресия в настройките (Sport).

Уникален за версията GSi е режимът Competition, който се включва чрез бутона ESP. Двойното натискане позволява на умелите водачи повече свобода и поднасяне в завоите чрез изключване на контрола на сцеплението. А, ако човекът зад волана на Insignia GSi наистина иска да има директен и пълен контрол над всичко, той може да превключва предавките на серийната за модела 8-степенна автоматична предавателна кутия ръчно чрез планките на волана.

Уникалната в този автомобилен клас система за двойно предаване Twinster с функция torque vectoring се съчетава идеално със спортната ходова част на модела. Системата с двоен съединител заменя конвенционалния диференциал на задния мост и осигурява по-прецизно индивидуално предаване на мощността към всяко от колелата. На практика това означава, че Insignia GSi Sports Tourer следва точно и неотклонно линията, зададена от водача и практически елиминира напълно тенденцията към недозавиване, при която предните колела теглят по допирателната на завоя и могат да предизвикат напускане на лентата за движение.

Insignia GSi Sports Tourer е оборудвана с гуми Michelin Pilot Sport 4 S с изключително високо ниво на сцепление, монтирани на големи 20-цолови колела. Спирачките също са от висок клас – Brembo с четирибутални спирачни апарати и дискове с диаметър 345 милиметра. Всичко това, заедно със познатата олекотена конструкция на Insignia Sports Tourer осигурява наистина качествено спортно поведение на пътя.

Дълга 33 години традиция: GSi моделите на Opel

Insignia GSi е продължител на дългата традиция на спортни автомобили Opel с името GSi. Първите представители от този вид са Manta GSi и Kadett GSi (115 к.с. от 1.8-литров двигател) през 1984. Само четири години по-късно, 2.0-литровият DOHC 16-клапанов двигател на Kadett 2.0 GSi 16V осигурява 150 к.с.. Първата Astra е оборудвана също с този двигател и през 1993 г. се появява негова 1.8-литрова 125 к.с. алтернатива с Astra GSi. Името GSi носят и няколко поколения Corsa, започвайки с Corsa A (1988 г.) със 100 к.с., която става най-търсената класическа кола. Последната (засега!) е Corsa D от август 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *