Opel Insignia е господарят на пестеливостта в средния клас. Официалните данни за средния разход на гориво на Opel сочат стойности между 3.9-3.8 литра (104 до 99 г CO2/км) в зависимост от оборудването на седана с пакет EcoFlex и задвижван от „шептящия дизел” с работен обем 1.6 литра и мощност 100 кВт/136 к.с.(препоръчителни цени с ДДС, започващи от 41 815 лева).

В Германия моделът е категоризиран в клас по ефективност A+, но сега независим експерт от Швейцария доказа, че тези показатели могат да бъдат снижени значително при шофиране в средностатистически европейски условия на пътно движение.

Феликс Еголф е бивш пилот на пътнически Airbus и hypermiler – рекордьор на дълги разстояния и част от група ентусиасти, която си поставя за цел постигането на все по-ниски и по-ниски показатели по отношение на минималния разход на гориво.

По време на своето пътуване от Алпите до брега на Северно море и обратно, Феликс Еголфе регистрира среден разход от едва 3.46 литра дизелово гориво на 100 километра. Като цяло, той е успял да измине пробег от 2 111 километра с едно зареждане на резервоара.

Пътешествието на Еголф е започнало от Люцерн на 6 април. Оттам той се насочва през планината Шварцвалд към централата на Opel в Рюселсхайм. След това маршрутът на маратона отвежда Еголф до Мюнстер, минава през Олденбург и достига до Куксхафен на брега на Северно море. На връщане рекордьорът минава през Хановер, Касел и Сейнт Гален преди да финишира успешно в Цюрих на 8 април.

Първоначален резултат: Opel Insignia отчете среден разход само 3.2 л/100 км дизелово гориво от Люцерн до Рюселсхайм при следна скорост 76 км/ч.
Първоначален резултат: Opel Insignia отчете среден разход само 3.2 л/100 км дизелово гориво от Люцерн до Рюселсхайм при следна скорост 76 км/ч.

Тестовият Opel Insignia е с двигател 1.6 CDTi ecoFLEX с мощност 136 к.с. Максималният въртящ момент от 320 Нм се достига още при ниските обороти между 2000 и 2250 об/мин.

Флагманът в гамата на Opel има много системи за осигуряване на безопасността като адаптивен круиз контрол ACC ( Adaptive Cruise Control), система за предупреждение за опасност в страничните мъртви зони SBZA (Side Blind Zone Alert) и функцията за предупреждение за опасност от сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert). И трите системи са част от серийното оборудване на модела.

Седалките в Insignia са със сертификат за одобрение от AGR – независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия „Aktion Gesunder Rücken e.V. Те осигуряват комфорт при возене с помощта на различни възможности за настройка, сред които и четиристепенна лумбална опора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *