Opel Insignia Grand Sport и Insignia Sports Tourer получиха максималните пет звезди за ниво на безопасност от Euro NCAP. Новият флагман на Opel постигна високи резултати във всяка една от оценъчните категории – защита на възрастни пътници, защита на деца пътници, защита на пешеходци и асистенции за безопасност.

В коментарите си относно представянето на новата Insignia в краш тестовете, Euro NCAP обръща специално внимание на две от иновативните системи за безопасност на автомобила.

Първата от тях е новият активен преден капак, който в случай на удар се повдига в рамките на милисекунди като по този начин осигурява по-голямо отстояние до двигателя и по-добра защита на пешеходците, „действайки ефективно при различни ръстове на пешеходците в широк диапазон от скорости”.

Усъвършенстваната система за Автоматично аварийно спиране (Automatic Emergency Braking), която може да разпознава пешеходци, както и други автомобили „се представя добре … (и) … при висока скорост демонстрира изключителни качества, с предотвратяване или намаляване на последствията от инциденти.”

В допълнение към активния преден капак и Автоматичното аварийно спиране, новата Insignia разполага с широк набор модерни системи за помощ на водача вкл:

 • IntelliLux LED® матрични светлини: 16 LED елемента отговарящи за работата на дългите светлини и интегрирани във всяка една от двете тесни предни светлини на Insignia създават различни светлинни снопове, за да се адаптират към пътната ситуация с възможно най-високо ниво на прецизност. Преминаването от една към друга светлинна конфигурация и съответния сноп, става по-бързо и незабележимо.
 • Head-up дисплей: Информация като тази за скоростта, пътните знаци, настройка на ограничителна скорост и на адаптивния круз контрол или на посоката в навигационната система се прожектират на предното стъкло точно по линията на погледа на водача. Така той може да задържи погледа си директно на пътя.
 • Адаптивен темпомат (ACC) с автоматично аварийно спиране (Adaptive Cruise Control (ACC) with automatic emergency braking), използващ камера и радарни сензори, за да измерва разстоянието до предния автомобил и адаптира скоростта съобразно него.
 • Асистент за поддържане на лентата с автоматични корекции с кормилното управление (Lane Keep Assist with automatic steering correction), активен в диапазона 60-180 км/ч.

Освен това немският производител е добавил и системи за асистенция, които осигуряват на водача пълноценна видимост и помощ при шофиране в града:

 • За първи път при Opel, 360° панорамна камера: тя включва четири индивидуални камери от всяка страна на автомобила. Комбинираната система позволява 360-градусов обзор от „птичи поглед“ и по този начин улеснява всяка маневра за паркиране.
 • Камера за обратно виждане.
 • Предупреждение за напречен трафик отзад (Rear Cross Traffic Alert). Системата използва радарни сензори в задната броня, за да установи наближаващи отляво или отдясно обекти на разстояние до 20 метра и под 90 градуса спрямо автомобила и предупреждава с визуални и акустични сигнали.
 • Асистент за паркиране (Advanced Park Assist) с ултразвукови сензори в предната и задната броня на Insignia, които установяват наличие на удобни паркоместа и възможни препятствия.

Налице са още системи за автоматична помощ на водача, базирани на радар и камера. Сред тях са вече утвърдени технологии като:

 • Предупреждение за смяна на лентата с Предупреждение за наличие на превозно средство в сляпата зона (Lane Change Alert with Side Blind Zone Alert),
 • Индикация за следваната дистанция (Following Distance Indication),
 • Предупреждение за опасност от удар отпред (Forward Collision Alert) и
 • Асистент за пътните знаци (Traffic Sign Assist).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *