Новият Opel Insignia Sports Tourer се отличава с изчистените си линии и модерно излъчване. В дизайна се открива вдъхновението от концептуалния модел Monza Concept.

Новият флагман на Opel е и първият произвеждан в Рюселсхайм автомобил, който се предлага с осемстепенна автоматична трансмисия, панорамна 360° видеокамера и интелигентна система за двойно предаване с функция torque vectoring за активно насочване на въртящия момент. Insignia Sports Tourer ще отпразнува своята световна премиера на международното автомобилно изложение в Женева на 7 март.

Моделът ще може да демонстрира по-динамични способности и благодарение на теглото си, което е с 200 кг по-малко спрямо предходния модел. Tова е постигнато преди всичко благодарение на използването на леки материали и високоефективна компановъчна схема. В допълнение, за по-пъргавото усещане за колата ще допринесе и ниското разположение на седалката на водача.

Високотехнологични електронни системи за подпомагане на водача – за повече комфорт и безопасност

Новата Insignia Sports Tourer ще предложи познати вече от версията седан Grand Sport технологии. В това число влизат адаптивната матрична система на предните светлини Opel IntelliLux LED®. Възможности и удобства като системата за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) с автоматична корекция на управлението спомагат за по-нататъшно повишаване на безопасността. Наред с това, новата Insignia е първият модел на Opel с активен преден капак. В случай на произшествие на пътя с удар на пешеходец, предният капак автоматично се повдига в рамките на хилядни от секундата, за да увеличи разстоянието до двигателя и така да осигури по-добра защита на пешеходците.

Във вътрешното пространство, допълнително се предлагат луксозни ергономични седалки със сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR с функции за масаж, активна вентилация и запаметяване на индивидуалните. Външните две седалки на задния ред разполагат с възможност за отопление – също както и челното стъкло. Големият панорамен стъклен покрив създава по-просторно усещане.

В допълнение, за по-голямо удобство, задният капак на новата Insignia Sports Tourer може да бъде отварян и затварян само с лесно движение с крак под задната броня.

Що се отнася до размери Insignia Sports Tourer е малко по-дълга – с обща дължина от 4 986 милиметра. Междуосието също е „разтегнато“ с 92 милиметра, достигайки 2 829 милиметра при едновременно скъсяване на предния надвес на каросерията с 30 милиметра. Колата е висока едва 1 483 мм, което допълнително я издължава визуално.

Родството между Insignia Sports Tourer и студията Monza Concept е особено ярко изразено в оформлението на задната част – формите изглеждат много по-леки отпреди вследствие на ясните линии, които ги дефинират при новия модел. Заедно с тесните, леко изпъкнали задни LED светлини в двойно „криловидна” форма, те допринасят за яркото впечатление, което прави задната част на флагмана на марката Opel.

Немският производител се е погрижил комбито да е наистина практично. Надвесът между бронята и отвора на багажника е намален, което улеснява процеса на товарене и разтоварване. Освен това, широчината на товарния отсек в областта между задните калници е увеличена, давайки възможност за товарене на по-обемисти предмети. Същото се отнася и за дължината на багажното пространство, която е увеличена с 97 милиметра до 2005 милиметра при сгънати облегалки на задните седалки. Така новата Insignia Sports Tourer може да предложи максимален багажен обем от 1 640 литра, което е с над 100 литра повече от капацитета на нейния предшественик.

Оформлението на арматурното табло е адаптирано към човека зад волана. Водачът на новата Insignia Sports Tourer седи в автомобила по-ниско отпреди и е заобиколен от блока контролни прибори и централната конзола така, сякаш се намира в команден център. Изпълненият без рамка сензорен екран на системата IntelliLink, който е ориентиран към водача, доставя по-луксозно усещане. Освен с помощта на сензорния екран, управлението на функциите може да се осъществи напълно интуитивно и посредством бутони, подредени в три реда. Най-горният от тях е запазен за функциите на инфоразвлекателната система, средният за тези на отоплението, вентилацията и климатичната инсталация, а с долния ред бутони се командват електронните системи за подпомагане на водача.

Apple CarPlay и Android Auto са налични, за да се осигури свързаност с мобилни устройства. Присъства и системата за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar, която предлага своята гама от услуги – от автоматичното повикване при катастрофа (Automatic Crash Response) до помощта при откраднат автомобил (Stolen Vehicle Assistance). Новата услуга „Личен асистент” (Personal Assistant) ще отбележи своята пазарна премиера заедно с тази на Insignia, давайки възможност на пътуващите в новия модел да поискат от служителите на OnStar например да изберат подходящ хотел и да направят съответните резервации, както и да намерят подходящо място за паркиране.. Освен това Wi-Fi точката за достъп до високоскоростен мобилен интернет с 4G LTE връзка в състава на системата OnStar дава възможност на всички пътуващи в Insignia да свързват своите устройства с глобалната мрежа.

Допълнителните електронни системи за подпомагане на водача включват:

  • Head-up дисплей. Информацията за скоростта на движение, пътните знаци, зададената в ограничителя скорост или насоките за движение от навигационната система се прожектира на челното стъкло в непосредственото зрително поле на водача, гарантирайки, че погледът му ще остане съсредоточен върху пътя.
  • Панорамна 360° видеокамера, която се състои от четири отделни камери, разположени от всяка страна на автомобила. Тя осигурява 360-градусова картина „от птичи поглед”, която значително улеснява маневрите за паркиране.
  • Aдаптивен круиз контрол (ACC), който следи постоянно дистанцията до движещото се отпред превозно средство и автоматично съобразява скоростта в зависимост от условията. В случай на рязко намаляване на дистанцията ACC започва автоматично аварийно спиране.
  • Електронна система за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) с автоматична корекция на управлението и функция за предупреждение при опасност от неволното й напускане LDW (Lane Departure Warning). Подкрепя управлението с леки движения на волана (LDW подава сигнал при необходимост), за да предотврати неволното напускане на лентата за движение.
  • Предупреждение за наличие на напречнo движещи се автомобили отзад RCTA (Rear Cross Traffic Alert). Системата използва данни от радарните сензори в задната броня, за да установи наличието на приближаващи обекти на разстояние до 20 метра в перпендикулярна посока отляво или отдясно зад автомобила. Много полезна функция при излизане на заден ход от паркомясто с ограничена видимост.

Функция torque vectoring и богата гама от задвижващи агрегати

Приятното шофиране и безопасността на пътя биват подпомагани от интелигентната система за двойно предаване с функция torque vectoring на новата Insignia – най-усъвършенстваната в нейния клас. Два електронно управлявани многодискови съединители в състава на двойното предаване заменят обичайния диференциал на задния мост, осигурявайки много по-прецизно предаване на тягата към всяко едно от колелата – без значение дали пътната настилка е покрита с чакъл, мокра, заледена или заснежена. В завой към външното за завоя задно колело се подава допълнителен въртящ момент, с което се снижава прецизно тенденцията към недозавиване и се дава възможност за много по-точен контрол на поведението на автомобила. Системата реагира в рамките на част от секундата след натискане на педала на газта, гарантирайки, че автомобилът ще остане много по-стабилен и лесен за управление във всяка ситуация на пътя. Освен това, допълнително усъвършенстваната ходова част FlexRide осигурява основата за отлично, съобразено с конкретните условия пътно поведение на новия модел. Системата FlexRide aдаптира работата на амортисьорите, кормилната уредба, реакциите на педала на газта и точките на превключване на предавките (при автоматичните трансмисии) независимо или на основата на избрания от водача режим на движение – „Standard”, „Sport” или „Tour”. Сърцето и душата на адаптивната ходова част е новият централизиран софтуер „Drive Mode Control”. Той анализира постоянно информацията, подавана от сензорите и настройките и е в състояние да разпознава индивидуалния стил на шофиране на конкретния водач.

Към момента на стартиране на поръчките, Insignia Sports Tourer ще се предлага с гама от бензинови и дизелови турбодвигатели, съчетани с трансмисии от най-ново поколение.

Снимки: Opel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *