Вече около 18 месеца по пътищата се движат автомобили на Opel със системата OnStar. В момента всеки втори нов Opel в Европа е оборудван с тази новост.

Системата за персонална комуникация и мобилни услуги предлага функции като автоматично повикване при катастрофа, автомобилна диагностика, помощ при откраднат автомобил и Wi-Fi точка за достъп с много добра свързаност.

През последните 18 месеца Opel OnStar вече регистрира над девет милиона осъществени контакти и взаимодействия, около половината от които чрез смартфони или с приложението myOpel. Към края на годината Opel планира да предлага услугите на системата OnStar в 33 държави в Европа и на 23 езика (помощта вече е активна на български език).

Сега служителите на OnStar вече могат да помогнат и с намирането и резервацията на хотел или с откриването на най-подходящото място за паркиране на автомобила. И двете услуги, които бяха стартирани с премиерата на новия Opel Insignia, ще се предлагат и за всички останали модели на марката – от ADAM дo Zafira и ще разширят богатата гама от услуги на системата за персонална комуникация и мобилни услуги с високоскоростна точка за Wi-Fi достъп до интернет с  4G/LTE връзка (Услугите OnStar изискват активиране и създаване или наличие на акаунт в OnStar Europe Ltd. Услугите с Wi-Fi точка за достъп изискват създаване или наличие на абонамент при съответния мобилен оператор. След изтичането на съответните пробни периоди ще бъдат начислявани такси. Всички услуги зависят от наличието и качеството на покритието на мобилната мрежа).

Екипът на BEPnews тества Opel OnStar по време на нашия тест-драйв на новата Opel Zafira. Очаквайте скоро повече за нашите впечатления от колата и системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *