По-малките модели автомобили са много популярни в големите градове, където уличното движение е натоварено, а местата за паркиране са малко и тесни.

Но ентусиазмът и на най-горещия почитател на малките автомобили може да охладнее след няколко часа, прекарани в задръстванията. След цялата тази работа с педала на съединителя и превключване на първа и втора предавка те много често си пожелават да разполагат с лукса на автоматичната трансмисия. Aвтоматичните предавателни кутии, които подбират винаги подходящата предавка без необходимост от намеса от страна на водача, са извънредно комфортни и много лесни за употреба. Те обаче имат един съществен недостатък – повишават цената на автомобила, понякога с хиляди евро.

Затова удовлетворителен вариант при автомобилите от малкия клас могат да бъдат автоматизираните трансмисии, използващи основата на механични предавателни кутии с допълнителен автоматизиран механизъм за смяна на предавките.

Те не постигат напълно най-високите нива на комфорт на класическите автоматични предавателни кутии, но все пак работата с тях е значително по-лека в сравнение с механичните трансмисии с ръчно превключване благодарение на автоматизираната смяна на предавките. Този вид трансмисии дават възможност и за намаляване на разхода на гориво.

Последното поколение автоматизирани механични трансмисии като Easytronic 3.0 на германския автомобилен производител Opel са особено усъвършенствани в техническо отношение и предлагат не само подобрен комфорт при смяна на предавките и употреба при движение, но и оптимизирани функционални режими като “creep” (за бавно движение) и “launch” (за динамичен старт).

В сравнение с предходните поколения автоматизирани механични трансмисии Easytronic 3.0 впечатлява с по-плавна смяна на предавките и намалени времена за реакция. В допълнение към изцяло автоматичния режим, Easytronic 3.0 предлага и възможност за ръчна смяна на предавките посредством леко преместване на скоростния лост.

Широкият обхват на петте предавателни числа спомага за намаляване на оборотите на двигателя и снижаване на нивата на шума в купето преди всичко при движение с по-висока скорост. Режимът “сreep” за извършване на маневри с ниска скорост е подобен на този при класическите автоматични трансмисии, a специалната start/stop функция позволява бързо стартиране и ускорение.

С цел постигане на оптимално ниски показатели на разхода на гориво, Easytronic 3.0 aвтоматично подбира най-икономичната предавка и работи съвместно с технологията Start/Stop, която снижава допълнително разхода на гориво особено при движение в градски условия.

В съчетание с трансмисията Easytronic 3.0, новата Astra 1.0 ecoFLEX заема позицията на един от най-икономичните бензинови автомобили в своя клас със среден разход на гориво от едва 4.2 литра на 100 километра (96 грама CO2/км), в комбиниран режим на движение, измерен според изискванията на цикъла NEDC. Марката Opel предлага автоматизираната механична трансмисия Easytronic 3.0 в своите семейни и малки модели KARL, ADAM и Corsa, както и при новата Astra – европейската „Кола на годината 2016”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *