Zafira е един от флагманите на германския автомобилен производител Opel. През 1999 година, когато Opel пуска първата Zafira, поставя висока летва в класа на миниваните. Оттогава до днес моделът винаги е водещ в своя клас. През 2011 година на пазара бе пуснато трето поколение Zafira, която продължи успешната традиция на модела. Но като всеки модел и за този дойде моментът за обновяване. Екипът ни имаше огромно желание да го тества и, когато този момент дойде, не се замислихме изобщо и изкарахме колата за една забавна разходка.
Zafira привлича погледите и на четириногите ни приятели.

Екстериор

Както споменахме в началото, това е фейслифт на трето поколение Zafira. Промените по минивана са основно в предната част. Премахнат е бумерангът, в който бяха разположени фаровете, като по този начин ванът придобива една фина елегантност, идеално допълваща плавния преход между моторния отсек и каросерията.

Новите светлини  са идентични с тези на последните модели на Astra и Corsa и допълват фирмената идентичност. Винаги, когато сме тествали автомобил Opel, сме оставали изключително доволни от фаровете. Този случай не прави изключение – светлинният отсек е голям и видимостта вечер е отлична. Предните светлини могат да бъдат поръчани адаптивни и изцяло диодни, което прави шофирането през нощта много по-малко изморително и стресиращо.

Отзад Zafira не е претърпяла сериозни премени, но много силна идентичност придават новите LED стоп светлини, които са свързани с хромирана лайсна. Друго интересно нововъведение на Opel e завършека на петата врата с не голям но ефективен спойлер. Така колата в профил изглежда по-издължена и елегантна.

Интериор

Ако в екстериорно отношение Opel не са направили големи промени, то в интериорно определено промените са силно забележими. Първото нещо, което усетих, когато се качих в автомобила, са комфортните и големи предни седалки. Отличен за производителя от Рюселхайм! Те са толкова удобни, че някои членове на нашия екип биха искали да си вземат седалка за вкъщи.

Между предните кресла е разположена и новата технология на Opel, FlexRail, която позволява подлакътниците и поставките за чаши да се движат, за да се използва лесно и удобно това, което е нужно в дадения момент. И докато сме на вълна седалки е редно да споменем, че и трите реда седалки са снабдени със системата Flex7. Вторият ред е изграден от три отделни седалки, които имат опцията да се движат напред-назад независимо една от друга. На третия ред седалки в Zafira също е обърнато голямо внимание за осигуряване на комфорт.

След като се настанихме удобно в минивана, дойде време да обърнем внимание на таблото на автомобила. Най-голямо впечатление, и то добро, прави това, че от Opel сериозно са редуцирали копчетата и по този начин са постигнали един силно изчистен и модерен дизайн.  Централната конзола е семпла и добре подредена. Монтиран е голям 7 инчов тъчскрийн (благодарение на който голяма част от бутоните са пенсионирани). От там, съвсем без изненада, се управлява сдвояването на телефона с колата, навигацията, радиото. Под инфотейнмънт системата място намира управлението на климатроника, което е добре разположено и удобно за използване от шофьора и пътуващия до него. Арматурното табло също е претърпяло промяна. Циферблатите са силно изразени и ясни като по между си са разделени от дисплеите за борд компютъра.

Opel OnStar – С възможност за повикване на бърза помощ при катастрофа, само с едно натискане на бутон.

Едно от иновативните неща, които Opel налага в последните си модели, е комуникационната системата OnStar. Управлението на OnStar е разположено на тавана в конзола, на която има бутони за необходимите нужди. Системата предлага услуги от типа онлайн сервиз асистент, 24-часа спешна помощ при необходимост, помощ при катастрофа, помощ при кражба, дистанционно управление на заключване, светлини, клаксон, както и диагностики на автомобила. Ние тествахме OnStar с възможностите да се задава пътен маршрут вместо нас докато караме, което е интересна форма на удобство, защото по този начин не отделяме вниманието си от пътя. Учтиви служители на OnStar намериха няколко адреса за нас и ни изпратиха маршрутите, до които имахме достъп от тъчскрийн екрана.

Освен всичко изброено дотук, трябва да се спомене и още едно голямо предимство на минивана Zafira, а то е завидният багажен комфорт. Разбира се, ако използвате три реда седалки багажникът е само скромните 152 литра. В петместната версия получавате 710 литра, а при сгъване и на втория ред седалки на разположение са 1860 литра.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически характеристики

Тестовият автомобил, който имахме на разположение, бе оборудван с 2.0 дизелов агрегат със 170 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм. Връзката с водача на автомобила се осъществява с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Двигателят е изключително тих и динамичен, ускорението е много добро и във всяка една ситуация шофьорът има усещането за сигурност, че има на разположение достатъчно мощност. Скоростната кутия е много добре сработена с двигателя и превключването на скоростите става плавно.

Що се отнася до разхода на гориво, резултатите също са задоволителни. При извънградско каране (вкл. по магистрала), със средна скорост около 140 км/ч, постигнахме 6.3 л/ 100 км.

Адмирации Opel получава и за окачването и возията – следващото нещо, след седалките, което просто ни кара да искаме да се возим много дълго време с нея. Кормилното управление е прецизно, на магистрала или през планински пътища с повече завои ванът вдъхва усещане за сериозна стабилност и устойчивост.

Лично мнение

Съвсем спокойно мога да твърдя, че Opel Zafira е миниван на топ ниво. Автомобилът има отлични качества – отличителна визия, комфорт на високо ниво, множество системи за сигурност, двигател с добра динамика, добре сработена с него скоростна кутия, икономичност. Zafira е много добро решение за семеен автомобил, за дълги пътувания, за транспортиране на повече багаж, или просто автомобил за удоволствие. Ние карахме Zafira без посока и просто се наслаждавахме на приятните моменти, които създава този автомобил.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Един коментар за “Opel Zafira, или как да си осигурим комфортно и приятно пътуване (тест-драйв)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *