През април започва четвъртото издание на Optifuel Challenge, състезание за икономично каране на камиони, организирано от Renault Trucks. Общо над 2 500 шофьори от 31 държави, вкл. България, ще се състезават в своите страни зад кормилото на 13-литрови Renault Trucks T Optifuel.

Най-добрият шофьор от всяка държава, показал най-нисък разход без жертване на позволената скорост, ще участва на международния финал през тази есен.

Намаляването на разхода на гориво зависи не само от камиона, но и от шофьора, което вече е доказано от предишни издания на Renault Trucks Optifuel Challenge. Керван от 10 камиона Renault T480 Optifuel ще пътува по европейските пътища, започвайки от следващия месец.

Самите камиони са оборудвани с нови иновации, които помагат за намаляване на разхода. Това включва покривни и странични дефлектори, странични обтекатели и аеродинамични разширения. Двигателите са 13-итрови Euro 6 Step C със комънрейл система за впръскване, еко круиз контрол с Optiroll (контролиран режим за свободен ход), разкачваем въздушен компресор, кормилна помпа с променлив дебит и функция автоматично спиране на двигателя.

Най-новото поколение на тези камиони разполага с Optivision регулатор, който използва GPS връзка, за да адаптира смяната на скоростите, ускорението и скоростта, според топографията на маршрута.

По време на първия етап в съответните държави, шофьорите ще бътат оценявани по три основни критерия:

– Anticipation (използване на инерцията на камиона и педала на спирачката);

– Подходящо използване на камиона (време, прекарано в ефективната зона);

– Време, при което двигателят е на празен ход.

20-те най-добри шофьори от всички страни ще отидат на финал, на 18-19 септември в Льо Ман, Франция. Финалът е разделен на две части – въпросник за знанията им относно екологичното шофиране и шофиране на Renault Trucks T Optifuel  за около 40 минути.

Още новини за камиони:

Снимка: Renault Trucks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *