Централната банка на Украйна намали основния лихвен процент (ОЛП), посочвайки забавянето на темпа на инфлацията в страната като причина за хода си.

От утре (27 май) основната лихва в страната пада до 18%. Това е второ поредно орязване, след като през април ОЛП беше намален от 22% на 19%.

„Дезинфлацията беше определена от слабото местно потребителско търсене, стриктна парична политика и покачването на стойността на украинската гривня [валута] през последните месеци,” се посочва в изявлението на банката.

През първото тримесечие на 2016 година брутният вътрешен продукт отбеляза „умерен” ръст от 0.1%, спрямо същия период на миналата година, посочва още централната банка. Според институцията слабото представяне на икономиката „отразява по-слабото възстановяване на местното търсене.”

Централната банка запази целта си за инфлация от 12% през настоящата година, след като през април потребителските цени се покачиха с 9.8% на годишна база, забавяйки темпа на растеж от почти 21%, отчетен през месец март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *