Бърни Сандърс победи Хилари Клинтън на първичните избори в Западна Вирджиния във вторник (10-и май), докато републиканецът-милионер Доналд Тръмп, останал без опоненти, просто отиде и спечели, както в Западна Вирджиния, така и в Небраска.

В речта си след победата Сандърс коментира: “Западна Вирджиния е щат на работническата класа и като много други щати в тази страна, вкл. Орегон, работещите хора страдат. (…) Това, което казаха хората на Западна Вирджиния тази нощ, и аз вярвам, че хората в Орегон и Кентъки ще го кажат следващата седмица, е, че ние имаме нужда от икономика, която работи за всички нас, не само за единия процент [богати].”

Първичните избори в Орегон и Кентъки за кандидатите за президент от Демократическата партия ще се проведат следващия вторник (17-и май).

Победата на сенаторът от Върмонт срещу бившата първа дама вчера има малко влияние върху доближаването му в класацията до г-жа Клинтън, тъй като системата за разпределение на гласовете на делегатите при демократите е пропорционална. Изборите в Западна Вирджиния донесоха 16 делегати на Сандърс и 11 на Хилари Клинтън.

Въпреки това бившият държавен секретар на САЩ ще трябва да има едно наум за предизвикателствата при евентуално изправяне през ноември на общите избори срещу Доналд Тръмп. Вчерашният вот е поредният ясен индикатор за умората на избирателите от традиционната политика.

Междувременно, на републиканската страна, милионерът Доналд Тръмп остана единствената възможна номинация за президент на партията, след като конкурентите му Тед Круз и Джон Касич отпаднаха от надпреварата.

„Очаквам завръщането си в Западна Вирджиния и Небраска скоро и се надявам да спечеля и двата щата на общите избори,” каза в изявление нюйоркският бизнесмен.

Тръмп е само на 169 делегатски гласа, за да получи и официално нужните му 1 237 гласа за президентска номинация на републиканците. Следващите първични избори на Републиканската партия са в щата Орегон на 17-и май, където Тръмп може да спечели (като единствен останал в надпреварата) 28 делегати.

Повече новини за Президентски избори САЩ 2016 може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *