Руският външен министър Сергей Лавров оповести, че Русия отменя безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина, съобщава БНР, позовавайки се на Ройтерс.

„Смятаме, че турското ръководство прекрачи границата на допустимото и рискува да вкара Турция в много тежко положение – както от гледна точка на дългосрочните национални интереси, така и от гледна точка на положението в региона“, заяви Лавров по повод свалянето на руския военен самолет от турските ВВС. Изявлението бе направено в Москва по време на обща пресконференция с гостуващия там сирийски външен министър Уалид Муалем.

По повод отмяната на безвизовия режим с Турция Лавров каза, че в тази страна за руските граждани имало „реална опасност“. Той заяви, че при установена от турските власти незаконна дейност на руски граждани уличените редовно се депортирали в трети страни без Москва да бъде уведомена. Освен това според руския външен министър в Турция редовно остават руски граждани, уличени във връзки с „Ислямска държава“.

„В нас се натрупват все повече въпроси за истинските намерения на Анкара и за степента на нейната реална заинтересованост от ликвидирането на тероризма в частност в Сирия, на нейната заинтересованост от нормализацията на обстановката там“, каза още Лавров.

Големите руски туроператори вече прекратиха продажбите на екскурзии и почивки в Турция.

Свързани новини: Комуникацията между Турция и Русия все още е прекъсната

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *