Броят на мигрантите пристигащи на гръцките острови през април е намалял с 90% спрямо месец март, достигайки по-малко от 2 700 души.

Спадът е резултат от няколко фактора, включително споразумението между ЕС и Турция, както и въвеждането на по-стриктни гранични политики по границата с Гърция от страна на бившата югославска република Македония, съобщава Агенцията за външните граници на ЕС „Фронтекс”.

“Спадът на броя на пристигащите на гръцките острови е драматичен. Общият брой на пристигналите през април е много под броя хора, които по принцип пристигаха само на остров Лесбос на дневна база, по време на пиковите месеци през миналата година,” коментира изпълнителният директор на „Фронтекс” Фабрис Легери.

Най-много отново са били пристигащите от Сирия, следвани от Пакистан, Афганистан и Ирак.

Заради значителното понижение на пристигащите на Егейските острови през април, броят на мигрантите достигащи бреговете на Италия за пръв път от юни 2015 г. надмина този на мигрантите, отиващи в Гърция. Обратът се случва въпреки, че мигрантите, засечени в централното Средиземноморие, през април са били 8 370, или с 13% по-малко от месец март и с 50% по-малко от април 2015 г.

Граждани на Еритреа, Египет и Нигерия са най-големият дял от мигранти, минаващи по италианския маршрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *