Броят на регистрираните нови пътнически автомобили в Европейския съюз се е повишил отново и през ноември. Увеличението е значително и отразява продължаващото възстановяване на автомобилния пазар в Общността през последните две години. Солиден ръст на продажбите на нови автомобили беше отчетен и в България, става ясно от данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите на нови пътнически автомобили в ЕС се повишават вече 27 поредни месеца, като на годишна база през ноември увеличението е с 13.7% (през октомври беше отчетен слаб ръст от едва 2.9% спрямо същия месец на 2014 г.).

Пт началото на годината до месец ноември регистрацията на нови автомобили се е увеличила с 8.7% на годишна база до 12.6 млн. автомобила, което е повече от всички продадени през 2014 г. автомобили. Само през ноември са регистрирани близо 1.1 млн. бр.

АСЕА отчита ускоряване на темпа на растеж на продажбите на нови коли във всички водещи европейски пазари. По-значителен ръст е регистриран през ноември в Испания (с 25.4%), Италия (с 23.5%), Франция (с 11.3%). По-слабо е повишението във Великобритания (с 3.8%).

Според проучването на ACEA, продажбите на нови автомобили в България са нараснали  през ноември с цели 33.5% на годишна база до 2130 броя автомобили от 1595 преди година. По този показател страната ни заема престижното трето място сред всички 28 страни-членки на ЕС, изпреварена единствено от Румъния ( ръст с 41.5%) и Кипър ( с 37.3%).

За периода януари–ноември 2015 г. регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 14.8% до близо 21.2 хиляди автомобила спрямо 18.4 хиляди броя през същия период на миналата година, като по този показател нашата страна е на осмо място в целия Европейския съюз.

Солиден увеличение в ЕС през ноември бележат продажбите на нови автомобили на европейските поделения на водещите американски компании Ford Motor Co. и General Motors Co. (съответно с 21% и с 18%). Добро повишение е отчетено и при френските компании Renault SA и PSA Peugeot Citrone (съответно с 15% и с 14%), както и на италианската фирма Fiat Chrysler Automobiles NV (с 19%).

Продажбите на нови автомобили на немския гигант Volkswagen се повишават през ноември с едва 2.8% на фона на огромния скандал с фалшивите тестове на отделните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили в САЩ, но продажбите на цялата автомобилна група, включващата и марките Audi, Porsche, Skoda и SEAT нараства с 4.1 процентни пункта. Скандалът обаче продължава да се отразява негативно на компанията. Дялът и на европейският автомобилен пазар е намалял през ноември до 24.3% от 26.6% през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *