Вече е факт, че Пакет „Мобилност“ е одобрен от евродепутатите. Съвсем накратко Ви разказахме за новите правила, които може да влязат в сила. Днес решихме да обърнем внимание на един конкретен момент от Пакет „Мобилност“ – минималните заплати.

Евродепутатът Агнес Йонгериус дава кратко обяснение. Шофьорите ще бъдат обект на условията на заплащане в страните на разтоварване. Така например, ако български шофьор, работещ за българска транспортна компания  превозва стока от България до Франция, той ще трябва да получи заплащане в съответствие с френските стандарти. Според новите правила обаче това правило няма да важи в посока Франция – България.

Защо? Към новите промени е добавено допълнително правило. Шофьорът ще бъде обект на чуждите стандарти за плащане, само ако в страната на разтоварване минималната заплата е по-висока от тази в страната на заетост. Накратко, френските шофьори няма да се притесняват, ако трябва да пътуват към България.Фактите

Горните правила все още са предложения. Одобреният от Европейския парламент проект сега трябва да получи одобрението на съответните министри от всички европейски държави. Само тогава ще може да се говори за влизането му в сила.

Снимка: BEPnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *