Папа Франциск критикува опитите на Западните страни да налагат своя модел на демокрация в държави като Ирак и Либия, без да зачитат местната политическа култура.

В интервю за католическия в. „Кроа“ Франциск заявява, че е невъзможно да се постигне напредък, без да се вземат предвид местните културни особености.

„Изправени пред ислямистки тероризъм, ние трябва да поставим под въпрос модела на демокрация, който беше прекалено западен, в страни със силна власт, като Ирак или Либия, където имаше племенна структура,” казва папата.

„Както наскоро един либиец каза, ‘Ние имахме един Кадафи, сега имаме 50,” коментира Франциск като препратка към бившия либийски лидер Муамар Кадафи, който беше свален от власт и убит през 2011 година.

Според папата Европа трябва да интегрира по-добре мигрантите и в никакъв случай да не позволява те да бъдат заселвани в гета. „Брюкселските терористи бяха белгийци, деца на мигранти от гетото”, посочи Франциск и допълни, че избирането на мюсюлманин за нов кмет на Лондон е добър пример за интеграция.

Папа Франциск често атакува опитите за „културен колониализъм”, чрез които западните държави се опитват да наложат техните ценности на развиващи се страни в замяна на финансова помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *