Миналата седмица датският парламент одобри нова регулация, според която шофьорите на камиони в Дания няма да имат право да паркират тежкотоварната си машина на паркинг или на мотели покрай магистралите за повече от 25 часа.

Новата забрана влиза в сила от 1 юли. На практика така става невъзможно да се прекара 45-часовата почивка в камиона по пътищата на Дания. За следене на новата регулация ще отговаря местната полиция.

Към ограничението се добавят е по-високи глоби, които ще влязат в сила от началото на следващата година. Нелегалното паркиране ще се глобява с приблизително 270 евро (увеличение от 510 на 2 000 датски крони). Глобата за паркиране на входа или на изхода на ТИР паркинга също скача от 1 000 на 3 000 датски крони (ок. 400 евро).

„Доволен съм, че намерихме начин да се борим с номадските условия на работа, вземайки предвид практическите проблеми и предизвикателства, пред които е изправена транспортната индустрия”, коментира датският министър на транспорта Оле Бирк Олесен.

От друга страна обаче представители на датските транспортни компании, цитирани от транспортния портал transporttidende.com. Според тях ограничението за престой на паркинг не е в съответствие с правилата за времето за почивка. Според някои проблемът с ТИР паркингите ще се прехвърли на общинските пътища и ще доведе до поскъпване на цените за датските компании, които имат внос и износ.

Снимка: euro frigo, flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *