Местата за почивка Münsterland-Ost и Münsterland-West по германската магистрала A1 ще бъдат увеличени. Увеличението обаче все още е незначително на фона на нуждите за паркоместа за тирове.

На 25-и януари федералното Министерство на транспорта и Пътната администрация на Северен Рейн-Вестфалия ще представят официално проект за увеличаване на двете зони за почивка. Това ще се случи въпреки дългогодишните протести на живущите в близкия квартал, които са против разширяването.

Планът предвижда добавяне на 100 нови паркоместа за камиони и 31 места за леки автомобили. В зоната за почивка Münsterland-West в момента има едва 28 паркоместа за камиони като целта е те да станат 70. В Münsterland-Ost паркоместата за камиони са 28 и ще бъдат увеличени до 86.

Увеличението със 100 места е капка в морето от нужди на транспортния сектор. По данни на Асоциацията на тирпаркингите VEDA, липсват 31 000 паркоместа за тежкотоварни камиони.

Към това се добавя и фактът, че изграждането на нови места става значително по-бавно в сравнение с нарастването на тежкотоварния трафик в Германия. Да не забравяме и прясната забрана за прекарване на седмичната почивка извън камиона, която създава и нуждата от осигуряване на допълнителни условия зап очивка, като изграждане на крайпътни мотели например.

И все пак ще завършим с пожелание тази година да станем свидетели на повече проекти за увеличаване на паркоместата за камиони в Германия.

Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *