Дясноцентристката партия, VVD, на премиера Марк Рюте, спечели парламентарните избори в Холандия. Крайнодясната, анти-ислямска партия на Геерт Вилдерс остана назад и едва ли ще участва във формирането на коалиционно правителство.

В победната си реч Рюте заяви: „Холандия каза „Стига“ на грешния вид популизъм“, отпращайки референция към избора на британците да излязат от ЕС и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Партията на холандския министър-председател спечели 33 места и се очаква да влезе в коалиция, за да състави кабинет в 150-местния парламент.

Бившите коалиционни партньори на Рюте, социалдемократите PvdA на Йерун Дейселблум, са най-големите губещи. Те получават само 9 места в парламента, спрямо 38 досега.

VVD ще трябва да търси подкрепа от други партии, вкл. социалдемократите и Демократи 66, които се очаква да спечелят по 19 места.

В парламента влиза и неочакван победител – GreenLeft на 30-годишния Джеси Клавер. Партията му увеличи местата си от 4 до прогнозни 14.

Лидерите на Франция, Германия и Испания поздравиха Марк Рюте за победата.

„Очаквам да работя с вас като приятели, съседи и европейци“, заяви германския канцлер Ангела Меркел.

„Ценностите на отвореност, уважение към другите и вяра в бъдещето на Европа, са единственият истински отговор на националистическите импулси и изолационизъм, разклащащи света“, каза френския президент Франсоа Оланд.

Официалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 21 март.

На снимката: Холандския парламент, Binnenhof; Автор: Markus Bernet, Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *