Остава един ден до парламентарните избори (26 март), на които българските граждани ще гласуват кой да влезе в 44-ото Народно събрание. Ето какво трябва да знаете.

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и завършва в 8 вечерта. Той може да бъде удължен до 9 часа вечерта, ако Централната избирателна комисия (ЦИК) прецени, че има още желаещи да гласуват.

Гласуването на изборите е задължително, но няма да бъдете санкционирани, ако изберете да не гласувате.

Избирателите може да гласуват с преференция, да изберат своя фаворит от дадена партия, което може да доведе до размествания в листите с кандидат-депутати.

Хората, заявили в срок желание да гласуват по настоящ адрес, ще могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите (редовно обучение) могат да гласуват в секция по избор в населеното място, в което учат. Те трябва да представят и студентска книжка.

В интернет може да направите проверка на секцията, в която може да гласувате (проверете тук).

20 партии и коалиции са регистрирали кандидат-депутатски листи в отделните избирателни райони. Освен тях има и регистрирани независими кандидати.

Бюлетини – всяка бюлетина е отпечатана върху бяла непрозрачна хартия. На гърба на бюлетината има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния десен ъгъл има 8-цифрен номер. Той се откъсва от член на СИК след като избирателят е упражнил своя вот.

Освен имената на всички партии и коалиции, кандидат-депутати и независими кандидати (от лявата страна), на бюлетината е отпечатана и опцията „Не подкрепям никого“.

От дясната страна има кръгчета за отбелязване на преференция. В тях са записани номера на броя на кандидатите за народни представители в най-дългата листа в съответния избирателен район.

Внимавайте как сгъвате бюлетината, защото, ако Вашият вот бъде видян при пускане в урната, той ще се счита за недействителен.

Гласуването става чрез отбелязване със син химикал и знаци „Х“ и „V“ в квадратчето срещу съответния избор за партия, коалиция или независим кандидат или „Не подкрепям никого“.

По желание може да се отбележи и преференция.

Ако гласоподавателят допусне грешка при гласуване, трябва да върне сгрешената бюлетина на представителите на СИК и да получи нова (това може да се направи само веднъж).

Сгрешената бюлетина не трябва да се разгъва от члена на СИК, а се унищожава като върху нея се пише „Сгрешена“, подпечатва се, а председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции, се подписват.

В кабината за гласуване не може да присъстват други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, при които по закон е позволено гласуване с придружител.

Ако снимате вота си, ще бъдете глобени с 1000 лева.

При отчитане на резултатите от изборите вотът „Не подкрепям никого“ и невалидните бюлетини се преброяват само, за да се определи избирателната активност.

Това означава, че изборът „Не подкрепям никого“ няма да се отрази на резултатите на партиите, но ще има значение при евентуално провеждане на национални референдуми след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *