Центристката партия на френския президент Емануел Макрон разгромява традиционните водещи партии в страната и си осигурява голямо мнозинство. Това са прогнозите след проведените вчера (11 юни) парламентарни избори.

Сериозни загуби претърпяват социалистите и консервативните партии. При преброени 90% от гласовете, партията на Макрон, Republique en Marche, и партньорите и от Modem получават 31.9% подкрепа, според данни на Министерството на вътрешните работи.

Републиканската партия и дясноцентристките и коалиционни партньори – Съюз от демократи и Независими, получават 18.9%. Националистическата партия на Марин льо Пен, Национален фронт, получава 13.8%, а Социалистите – 7.45%.

Очакванията на социологическите агенции са, че партията на френския президент ще спечели общо ¾ от местата в долната камара на парламента след втория тур на парламентарните избори следващата седмица.

“Франция се завърна. Следващата неделя народното събрание ще въплъти новото лице на нашата република”, заяви министър-председателят на Франция, Едуар Филипе по French TV.

Избирателната активност във Франция вчера беше рекордно ниска – 48.6%. Социалистите и републиканците призоваха повече гласоподаватели да отидат до урните на 18 юни за втория тур като ги предупредиха за опасностите от концентрирането на прекалено много власт в ръцете на една партия.

Победата за партията на президента Емануел Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, идва добре дошла. Той ще може по-лесно да прокара пакета си от социални и икономически реформи, сред които облекчаване на строгите трудови закони и тромавата пенсионна система.

Програмата на проевропейски настроения Макрон получава силна подкрепа от либерално настроените и образовани хора в големите градове на Франция, докато популярността му не е така висока в по-бедните области, където индустрията запада.

Освен социалистите, другата губеща партия на след вчерашния вот е крайнодясната Национален фронт. Лидерът и Марин льо Пен, определи загубите си в райони, където по принцип е водеща, като „катастрофални”  и призова привържениците си да гласуват следващата седмица. Тя обвини за загубата си изкривената” изборна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *