Парламентът прие промените в Конституцията, касаещи съдебната система в страната. 189 народни представители гласуваха „за“, 39 бяха „против“ и един „въздържал се“.

Промените бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, ДПС, „Атака“ и част от независимите народни представители. „Против“ гласуваха депутатите от „БСП лява България“. Част от народните представители от Реформаторския блок отсъстваха от пленарната зала.

Депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев, Атанас Атанасов, Петър Славов, Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Вили Лилков не взеха участие в гласуването.

Направените промени в основния закон на България разделят Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска. 11 от 25 членове на Съвета ще се избират от парламента с две трети от гласовете на народните представители. Отпада разпоредбата, с която решенията на ВСС за назначаване, повишаване и понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се вземат с тайно гласуване. Инспекторатът към ВСС ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Повишава се отчетността на главния прокурор.

Новите текстове включват и Висшия адвокатски съвет в кръга на органите, които могат да сезират Конституционния съд, когато със закон се нарушават права и свободи на гражданите. Изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършат своя мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *