Депутатът Велизар Енчев обясни в ефира на „Хоризонт“ по БНР мотивите за внесеното от него предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 5 лева.

Парламентът прие предложението му в дневния ред за тази седмица. Като последна точка в петък ще влезе гласуването на предложение за промяна в Закона за политическите партии, с което да бъде намалена партийната субсидия от сегашните 11 лева на 5 лева за получен глас. Решението беше прието със 115 гласа „за“, 8 „против“ и 17 „въздържали се“.

„В мотивите, които са приложени към проектозакона преди две години, е казано, че това е европейската практика“, уточнява Енчев. „Средната европейска субсидия е 2.5 евро – вземам италианския модел. Минималната субсидия в ЕС е 50 евроцента или 1 лев – във ФРГ, а в Република Македония също е 50 евроцента – 1 лев… и аз реших, като се консултирах преди това с колеги и най-вече с моя колега и приятел Паун Цонев – е те ми дадоха сериозна информационна обосновка. Сравнявайки всички европейски страни, решихме, че трябва да вземем средния размер за ЕС – нито най-богатата държава, нито най-бедната“, допълни депутатът.

Той заяви, че не подкрепя идеята, че партийните субсидии трябва да отпаднат или да бъдат почти символични. Все пак трябва да има много по-строго отчитане на партийните сметки. Велизар Енчев предложи и закон, според който партиите трябва да се третират като бюджетни организации. Самият той обаче уточни, че предложението почти няма шанс да влезе за разглеждане в парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *