Софийският градски съд (СГС) отказа регистрация на партията на Лютви Местан (на снимката) – ДОСТ.

В мотивите на СГС се посочва: „Официалното наименование на партията е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“. Получава се абревиатурата ДОСТ. Dost на турски означава „приятел“. Думата е навлязла в турския от персийски. Например на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума – турска дума. Преобладаващият брой учредители са с турски имена, а Конституцията забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа.“

От ДОСТ определиха съдебното решение като „лоша новина за евроатлантическия образ на България“. То ще бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС) още в понеделник.

„Още в понеделник ще обжалваме това решение пред ВКС. Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на Република България, но и със Закона за политическите партии. Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура“, заяви Местан, цитиран от агенция КРОСС.

„Нашата партия вече е факт. Очакваме и формалната регистрация да бъде факт, защото обратното ще означава само едно – нарушено конституционно право на политическо сдружаване и победа на ретроградните сили в България“, пише още в позицията на ДОСТ.

Пълният текст на решението на СГС може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *