Не са водени никакви разговори за постове в новото правителство с партия „Воля“, коментира лидерът на партията Веселин Марешки след срещата с президента Румен Радев.

Днес държавният глава започна консултации с парламентарно представените партии преди да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

„Когато приключат преговорите между националистите и ГЕРБ, предполагам, че тогава ще има покана и към нас“, уточни Марешки. Той заяви също, че не се вижда като министър, но партията му е готова за „експертно участие в абсолютно всички области.“

Според лидера на „Воля“ нови предсрочни избори биха били пагубни за страната.

Президентът Радев се срещна и с представите ли на ДПС.

Подчертахме, че не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт, заяви на брифинг след срещата с държавния глава, председателят на партията Мустафа Карадайъ.

„Изразихме нашата позиция, която е, че при така конфигурирано НС, отговорните политически партии е редно да съставят програма за управление до края на председателството на ЕС и около нея да се формира мнозинство в НС. Подчертахме, че не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт. Изразихме и становище, че имайки предвид регионалните геополитически процеси, процесите, които текат в Европа, отчитайки, че радикализмите и национализмите под една или друга форма в Европа в момента увеличават своето влияние, отчитайки, че системните партии в Европа се обединяват за противодействие на радикализмите и национализмите, България не бива да прави изключение“, посичи лидерът на ДПС и допълни: „Под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми. Всички тези партии, които са системни не бива да толерират крайни национализми.“

Днес Румен Радев ще се срещне и с Обединени патриоти, а утре по отделно ще бъдат проведени консултации с „БСП за България“ и ГЕРБ. С водещата политическа сила президентът ще обсъди датата на връчване на мандата за съставяне на кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *