Британската лира поскъпна рязко, с 200 пипса, след решението на Централната банка на Англия (BoE) да остави без промяна основната лихва – 0.5%.

Очаква се да бъдат приети нови парични и лихвени стимулиращи мерки на заседанието следващия месец.

Паундът достигна ниво от $1.34, но бързо поевтиня след започването на американската борсова сесия. Към 17:30 часа британската валута се търгува на цена 1.3309 (+1.26%).

АЦБ запази без промяна и размера на „замразената“ програма за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда като това решение беше взето единодушно.

Централните банкери отбелязват в оповестената стенограма от днешното заседание, че има редица признаци за забавяне на икономиката на Обединеното кралство, на фона на несигурността, предизвикана от гласуването за Brexit. Очакванията са за отслабване на икономиката през следващите месеци заради забавянето на бизнес инвестициите и влошаващото се потребителско доверие. Спад се отчита и при активността на британския жилищен пазар.

Последна промяна на основния лихвен процент на острова беше направена през март 2009 година, когато беше понижен с 50 базисни пункта до 0.5%. След това, през юли 2012 година BoE повиши за последно програмата си за количествени улеснения с 50 млрд. паунда.

Стимулиращите мерки, и какви точно ще бъдат те, ще бъдат приети през август, за да имат време банкерите дотогава да направят по-коректна оценка на състоянието на британската икономика.

Следващото заседание на Централната банка на Англия ще бъде на 3 и 4 август. Тогава ще бъде представен и новия т.нар. „Тримесечен инфлационен доклад“, включващ последните прогнози за икономически растеж и за инфлацията в Обединеното кралство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *