Централната банка на Великобритания (BoE) обяви, че предприема мерки, с които да укрепи икономиката на кралството, след като британците гласуваха за излизане от Европейския съюз. Паундът се срина под $1.31.

Перспективите за стабилността на финансовата система на страната бяха определени от институцията като „предизвикателни“.

Комитетът за финансова политика (КФП) на BoE обяви, че се намаляват капиталовите изисквания за британските банки с 5.7 млрд. паунда. Това ще им позволи да предоставят допълнително 150 млрд. паунда кредити за бизнеса и домакинствата, за да се стимулира икономиката.

Намаляването на капиталовия буфер обратно до 0 връща банките към положението от преди месец март, когато BoE го повиши до 0.5%. Централната банка посочва, че нулевото равнище ще остане в сила поне до юни 2017 година. Ниският капиталов буфер ще позволи на банките да финансират кредитирането чрез повече заеми и по-малко собствен капитал.

Основната банкова институция в Обединеното кралство съобщи, че ще блокира и увеличението на дивидентите, които банките раздават на своите акционери.

BoE изрази увереност, че търговските банки ще подкрепят икономиката на страната чрез свежо кредитиране след гласуването за Брекзит.

Управителите на Централната банка на Великобритания предупредиха, че стабилността на финансовата система в страната е изправена пред множество заплахи непосредствено след референдума за членството в ЕС. Според банкерите вече се забелязват сигнали, че чуждестранните инвеститори са започнали да изтеглят инвестиции от Великобритания. Пример за това е компанията Standard Life Investments, която обяви, че спира търговията на фонда си, инвестиращ в търговски площи в Обединеното кралство.

Според BoE евентуално влошаване на британската икономика ще доведе до затруднения за някои домакинства да обслужват задълженията си. Също така британският анти-ЕС вот е довел до влошаване на перспективите пред световната икономика.

Все пак централните банкери смятат, че финансовата система в момента е по-стабилна, отколкото беше през 2008-2009 година при започването на глобалната финансова криза.

Очаква се до края на лятото BoE да намали и основния лихвен процент, който към момента е 0.5%.

Новината за намаляването на капиталовите буфери от BoE не се отрази добре на британската валута*, която падна до 30-годишно дъно и сега се търгува на цена $1.3069.

Петролът също поевтинява. Европейският бенчмарк Brent* се търгува на цена $48.65  (-2.89%) за барел. Американският петрол WTI* поевтиня 2.83% до $47.38.

*Данни за валутни курсове и цена на петрола: wbponline

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *