Цената на петрола започна със силен старт новата седмица.

Причина за това е поредният спад на броя на нефтените платформи в Съединените щати, както и покриването на късите позиции на по-високи стойности.

Към 15:30 часа българско време барел петрол сорт Brent* се търгува на цена $39.31 (+1.52%), а американският бенчмарк WTI* – $36.43 (+1.42%)

В петък бяха публикувани данни, че броят на нефтените платформи в САЩ е намалял с 8 до 392, достигайки 11-седмично дъно и най-малкия брой от декември 2009 година, според специализираната компания Baker Hughes.

Положителното настроение е движено и от очакванията преди срещата на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по-късно този месец. Анализатори очакват най-големите петролни производители да се договорят за възможни варианти за повишаване на петролните цени.

Енергийният министър на Обединените арабски емирства коментира днес (7 март), че цената на „черното злато” ще бъде коригирана в посока нагоре до края на годината, тъй като настоящите цени принуждават някои петролни производители да спрат да увеличават добива.

Страховете за поевтиняване на петрола до $20 за барел избледняха, а все повече трейдъри, инвеститори и анализатори очакват цените на Brent и WTI да се стабилизират средно около $40 за барел през тази година.

Повод за радост сред трейдърите бяха и данните за спад на производството на петрол до 9.08 милиона барела на ден в САЩ през последната седмица на февруари. Това е най-ниското равнище от ноември 2014 година.

Също в петък американската Комисия по фючърсна стокова търговия обяви, че късите позиции на фючърси на американския петрол WTI са намалели с 15% в седмицата до 1-и март, което е най-големият спад от април миналата година.

Най-голям натиск надолу все още оказва свръхпредлагането на петрол в световен мащаб. Запасите на петрол в САЩ скочиха с 10.4 милиона барела в седмицата до 26 февруари и достигнаха рекордните 518 милиона барела.

Натиск надолу върху цената на „черното злато” може да окаже Иран. Страната предприема стъпки да увеличи износа си на петрол след години на икономическа изолация.

*Източник на данните: wbponline

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *