Моделът открива нова SUV гама за PEUGEOT, за която ще бъде емблема в световен мащаб. 3008 ще бъде показан на Автомобилното изложение в Париж, преди да бъде пуснат в продажба по целия свят през октомври.

peugeot_3008_1605pc_004_jpg

Футуристичният дизайн на бордното табло веднага грабва погледа. Най-новото поколение Peugeot i-Cockpit® e напълно изчистен и създаден с идеята да не пречи и да не разсейва водача.

Воланът е компактен, с променен дизайн с две плоски части, за да бъде по-лесен за хващане и да позволява на водача максимална видимост и пространство за краката. Френският автомобилен производител е обърнал внимание и на материите и детайлите – изцяло кожа от ниво 2 нагоре, хромирани вложки, облицовки в блестящо черно, които създават усещане за по-високо качество.

Големият 8-инчов сензорен екран е оборудван с капацитивна технология за по-добра реакция и практичност. Под него са разположение шест елегантни, подобни на клавиши на пиано лостчета, които дават директен и постоянен достъп до основните функции за контрол: радио, климатик, навигация, параметри на автомобила, телефон и мобилни приложения.

peugeot_3008_1605styp_201_jpg

Инструменталният блок на head-up дисплея се появява на 12,3-инчов екран с висока резолюция и футуристична графика като стандартно оборудване. Той може да бъде напълно конфигуриран и персонализиран и събира всичко, което водачът би могъл да пожелае да вижда в полезрението си. Петте различни режима на извеждане се управляват от бутон на волана.

По-специално, режимът „Personal“, който се конфигурира от сензорния екран, позволява на водача да извежда голям набор от информация: копиране на навигационни инструкции, помощ при шофиране, параметри на двигателя, бордови компютър, информация за маршрута и др.

PEUGEOT i-Cockpit® позволява допълнително персонализиране с функциите на Amplify: промяна в яркостта на околното осветление и цвета на екраните; настройки на музикалния еквалайзер; многоточков масаж, интегриран в седалките (до пет програми); дифузер на парфюм.

peugeot_3008_1605prod_201_jpg

Както при PEUGEOT 308, моделът 3008 предлага Спортния пакет. С него шофьорът има достъп до две теми: „Boost“, предназначена за динамичен стил на шофиране и „Relax“ за по-спокойно шофиране.

Относно купето: материалите, които са използвани са много разнообразни: кожа, щрихи от полиран хром, големи части от карбон или текстилна декорация. Текстил покрива вложки в панелите на вратите, облицовката на тавана, колоните на предното стъкло и дори някои части, не толкова разпространени в автомобилите, като декорации на бордното табло.

peugeot_3008_1605prod_202_jpg

Отвън Peugeot 3008 има агресивна визия, но същевременно меки извивки. Моделът има всички характеристики на SUV силуета: вертикална предница, дълъг, плосък преден капак, висока средна линия, широки предпазни ленти (в основата на предната броня, арките над колелата, долната част на вратите), големи колела, увеличен просвет и оформени покривни рейки.

peugeot_3008_1605pc_202_jpg

Широката радиаторна решетка с хромиран кант е акцентът на предницата. Тесните халогенни предни фарове имат типичен котешки поглед, който става по-остър, ако бъдат избрани опционалните full LED светлини.

Горната повърхност на предния капак преминава в чупка, която интегрира дръжките на вратите и продължава линията на автомобила. Като опция от ниво 2 може да бъде избран покрив в блестящо черно, подчертан от стандартно внедрени кантове от неръждаема стомана, който достига задния спойлер. Този покрив „Черен диамант“ е основна отличителна черта в дизайна на автомобила, която му придава по-голяма индивидуалност.

Отзад дизайнът също е изчистен. Под наклоненото задно стъкло лента в блестящо черно интегрира опалесцентни задни LED светлини. Те съдържат трите знакови черти под формата на нокти, характерни за Peugeot.

peugeot_3008_1605styp_200_jpg

3008 е изграден върху новата EMP2 платформа. Окачването на модела е подходящо за всеки двигател. Като всеки SUV и този има офроуд възможности, особено благодарение на Advanced Grip Control.

Тази система за контрол на сцеплението използва следното оборудване:

 • оптимизиран контрол на сцеплението с пет нива (Стандартен, Сняг, Офроуд, Пясък, ESP OFF), управляван от бутон на централната конзола;
 • специални гуми, 18-инчови M+S (Кал и Сняг);
 • Hill Assist Descent Control (HADC), нова функция, асистент за слизане по наклон. Иновацията в системата е, че тя може да поддържа движение на автомобила с много ниска скорост (3 км/ч), като предоставя контрол и безопасност в ситуации, които обичайно предизвикват безпокойство. Тази функция се управлява от специален бутон на централната конзола.

Новият SUV на PEUGEOT е създаден с идеята да бъде осигурено удобно пътуване. Предните седалки обгръщат тялото. Всяка от тях може да се поръча с опционална пневматична масажна система. Голям панорамен покрив, оборудван с щора и осветени релси позволява в купето да влиза повече светлина и пасажерите да се наслаждават заобикалящата ги среда. Към това се добавя и премиум FOCAL® Hi-Fi система от голямата френска аудио марка.

Шофирането носи радост – усещане, усилено от компактния волан – и водачът може да извлече максимума от динамичните качества на този SUV, особено благодарение на подкрепата от многобройните налични системи за помощ при шофиране. Тези системи ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) от най-ново поколение минимизират всеки източник на опасност на пътя чрез арсенал от функции за безопасност:

 • Active Safety Brake (Активна спирачка за безопасност) и Distance Alert (Предупреждение за спазване на дистанция);
 • Active lane departure warning (Активно предупреждение за излизане от лентата);
 • Driver attention warning (Предупреждение за бдителността на водача);
 • Automatic adaptive headlamp main-beam (Автоматични, адаптивни дълги светлини);
 • Speed limit sign recognition and recommendation (Разпознаване на пътните знаци и препоръки);
 • Adaptive Cruise Control with Stop function (automatic gearboxes) (Адаптивен автопилот със Стоп функция (автоматични скоростни кутии));
 • Active blind-spot monitoring (Активно следене на мъртвата зона).

При шофиране в града водачът е подпомаган при определени маневри също и от Visio Park (360-градусов изглед около автомобила) и най-новото поколение асистент за паркиране Park Assist.

PEUGEOT 3008 разполага и с функции като Mirror Screen, индукционно зареждане на смартфони (за оборудване съвместимо със стандарта Qi) и 3D свързана навигация.

TomTom® Traffic свързаността на автомобила дава видимост в реално време на събития, съществени за пътуването, и достъп до различна информация: местна прогноза за времето, паркинги, станции за зареждане и др. Съществува също възможност за абонамент за рискови зони с TomTom® и получаване на надеждна информация за непрекъснато опасни зони и временни рискови зони, обозначени от общността.

С функцията Mirror Screen екранът на смартфона може да бъде възпроизведен върху сензорния екран за най-добро използване на неговите приложения. Функцията е съвместима с протоколите MirrorLink (смартфони с Android), Android Auto и Apple CarplayTM (от iPhone 5 нататък). Бутон върху волана дава достъп до функция за дистанционно гласово разпознаване през смартфона (Android S-Voice и Apple Siri

Моделът идва със значителна оптимизация за багажното пространство. Задната седалка на новия 3008, „Magic Flat“, се сгъва в съотношение 2/3-1/3 и осигурява равен под за товара. Иновативният плъзгащ се под с две позиции спомага за лесно ползване на пространството на багажника и дори можете удобно да седнете на него без да се изцапате. Сгъващата се седалка на пътника отпред предоставя пространство за товарене дълго 3 м! И при всички версии централният подлакътник на задната седалка е оборудван с отвор за ски… Към тази функционалност можете да добавите електрическата задна врата с функция хендсфри, която може да се отвори или затвори чрез просто движение на крака под задната броня. Освен капацитет от 520 l VDA 210, той има също една от най-ниските височини за товарене в своя клас.

Положителните ефекти от новата EMP2 платформа в комбинация с оптимизацията на съотношението тегло/обем/оборудване на всички нива дават средно намаляване на теглото от 100 кг спрямо предходното поколение. Новият PEUGEOT 3008 започва с тегло на празен автомобил от едва 1325 кг за бензиновите и 1375 кг за дизеловите версии.

Независимо дали в бензинова или дизелова версия, новият PEUGEOT 3008 SUV в Европа се възползва от предимствата на гама двигатели Euro 6.1, които са мощни но с нисък разход на гориво (според тестовете на Peugeot).

Двигателят 1,2 PureTech 130 S&S излъчва 115 г/км CO2, докато двигателят 1,6 THP 165 S&S с 6-степенна автоматична скоростна кутия излъчва само 129 г/км CO2. Предлагат се 4 двигателя в гамата:

 • 1,2 PureTech 130 S&S 6SMT (6-степенна механична скоростна кутия) в стандартните версии и тези с много нисък разход на гориво
 • 1,2 PureTech 130 S&S с 6-степенна автоматична скоростна кутия
 • 1,6 THP 165 S&S с 6-степенна автоматична скоростна кутия

При дизеловите версии технологията BlueHDi поддържа емисиите в обхвата от 100 до 121 г/км CO2 за мощности от 100, 120 и 150 к.с. Двигателите 1,6 BlueHDi и 2,0 BlueHDi са също сред най-добрите на пазара.

 • 1,6 BlueHDi 100 S&S BVM5
 • 1,6 BlueHDi 120 S&S 6SMT (6-степенна механична скоростна кутия) в стандартните версии и тези с много нисък разход на гориво
 • 1,6 BlueHDi 120 S&S с 6-степенна автоматична скоростна кутия
 • 2,0 BlueHDi 150 S&S 6SMT (6-степенна механична скоростна кутия)
 • 2,0 BlueHDi 180 S&S с 6-степенна автоматична скоростна кутия

Новият PEUGEOT 3008 се произвежда в завода в Сошо, а френските фабрики в Тремери и Дуврен доставят всички двигатели. Затова от момента на лансирането му той ще носи етикета „Origine France Garantie“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *