Наскоро екипът ни поиска да тества новото Peugeot 3008. Френският SUV е без 4х4 (но с Grip Control), колкото и странно да звучи, но пък изглежда много по-атрактивно от предшественика си и има по-примамливи характеристики.

Ексериор

Визуално новото 3008 изглежда авангардно и смело. Дизайнерите на Peugeot са създали кола, която има привлекателен вид.

Отпред автомобилът е изключително добре подреден – семпла и стилна решетка, на която е гордо лежи Лъвчето, под нея от двата края на широката броня са разположени малки решетки, копиращи линията на фаровете и придаващи допълнителен характер на колата. На бронята е разположено и допълнителното осветление, което се включва при завой.

Предните светлини допълват семпло-агресивното излъчване на 3008. Те са с вградени „бягащи“ мигачи, екстра, които се откриват предимно при по-скъпите автомобили.

Друго нещо което веднага прави впечатление е издутият преден капак, който слага началото на плавния преход от предната към задната част на SUV-а. Отзад линиите се променят като се преплитат хоризонтални с вертикални черти.

Силуетът е завършен от летите джанти, както и  алуминиевите лайсни.

Интериор

Купето на 3008 първо изглежда семпло, докато не бъде обърнато внимание на акцентите, които придават авангардно и оригинално излъчване.

На първо място волана – той е много компактен, но и по-различен с двете си плоски части. Отначало ще ви се стори странно, но се свиква бързо.

Таблото създава впечатление за етажност. На единия етаж са разположени циферблатите които са много добре изобразени и са изцяло дигитални. Тук леко може да ви смути обратното движение на стрелката за оборотите.

Обичайната за всички нови коли мултимедия е разположена отдясно на волана, но не е вградена в таблото. Под мултимедията, на „долния“ етаж, е разположена лента с бутони, приличащи на клавиши на пияно, от  които извиквате управлението на радио, климатик, навигация, параметри на автомобила, телефон и мобилни приложения и аварийни светлини. Именно тези бутони придават интересен и по-оригинален акцент на таблото.

На конзола между двете седалки е позициониран скоростния лост и управлението на Grip Control, както и подлакътник под коjто има доста удобна и голяма ниша за вещи.

Седалките са удобни. Отпред, както и отзад, пространството за пътуващите е на доста добро ниво. Багажникът също предлага доста пространство, така че да натоварите половината къща за морето, а ако пуснете задните седалки може и на съседа багажа да вземете. 

При общ преглед интериорът на 3008 определено е прави впечатление. Освен приятен и оригинален дизайн, трябва да се отбележи и доброто качество на използваните материали.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически данни

Нашият тестов автомобил беше оборудван с дизелов 2.0 BlueHDi двигател (Peugeot предлагат 4 дизелови мотора) с мощност 150 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия.

Peugeot винаги са правили едни от най-добрите дизелови двигатели и в 3008 за пореден път го доказват. Моторът е много динамичен, както в града, така и извън него. Осигурява необходимото ускорение за по-екстремни изпреварвания.

Относно разхода – в градски условия 3008 се задоволява с около 6.0/6.5 литра на 100 км с включен климатик. Извънградско, при скорост 140-150 км/ч с включен климатик, борд компютърът заковава разхода на 6 литра, което лично на нас ни допадна. При по-спокойно каране и без климатик разходът пада до под 5 литра.

Освен добър двигател 3008 предлага и много добра устойчивост и маневреност в завоите. Това е постигнато благодарение на новата платформа EMP2, върху която е базиран автомобилът.

Peugeot 3008 е оборудван с множество системи за сигурност, както и система HDC подпомагаща спускането при необходимост. Като цяло управлението на колата е много добро и реакциите са мигновени.

Както казахме в началото – SUV, но без 4х4. 3008 е оборудван със системата Grip Control с пет режима (Стандартен, Сняг, Офроуд, Пясък, ESP OFF), която е добре позната от други модели. Съвсем ясно е, че автомобилът няма да става за off-road, но в класа, в който се позиционира, има какво да покаже въпреки липсата на 4х4.

Лично мнение

Времето, в което ни беше на разположение Peugeot 3008 останахме с доста добри впечатления. Автомобилът има добра визия и много креативен и изискан интериор. Пространството също е на добро ниво. Двигателят е динамичен и икономичен, а работата на трансмисията много ми допадна. Цялостните характеристики позволиха едно комфортно и сигурно пътуване, което именно е нужно за такъв тип автомобил.

В сегмента на паркетните кросовъри определено дали е 4х4 или е със система тип Grip Control, няма особено голямо значение. Този клас автомобили не се цели в супер голямата проходимост, но пък се гарантира, че през зимата няма ринете сняг 1 час преди да си изкарате автомобила от паркинга.

Разбира се няма пълно щастие и има няколко неща, които не ми допаднаха. Едно от тях е модерната в днешно време мултимедийна система, която е разположена като в нищото на иначе семплото и приятно табло. Ако взимам този автомобил, определено ще държа да е без този екран, за да не ми отнема от баланса на интериора. Другото нещо, което на моменти ме изкарваше от равновесие, беше Start & Stop системата, с която аз по принцип никак не се разбирам. Тази в 3008 беше леко дразнеща с принципа си на работа. За това какво правим? – изключваме я при всяко палене, за да не си разваляме удоволствието от автомобила.

Цените на Peugeot 3008 стартират от 40 000 лв. и стигат до 70 000 лв. в зависимост от това кой какви желания има за оборудване.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *