Надграждайки глобалния успех на i-Cockpit® с около четири милиона потребители, сега PEUGEOT предоставя своя експертен опит в ергономичния кокпит на BENETEAU, световен лидер в производството на плавателни съдове. Проектиран и създаден от PEUGEOT Design Lab, този функционален демонстрационен модел съчетава интуитивното, естествено управление на PEUGEOT i-Cockpit® със свързаната технология Ship Control®, разработена от BENETEAU. Заимствайки най-доброто от двата свята, Sea Drive concept предоставя поглед към бъдещия пулт за управление на моторните лодки.

Преди няколко години PEUGEOT реши да предприеме задълбочени изследвания върху дизайна на кокпита.

Търсенето доведе до новаторско разпределение на интериора: PEUGEOT i-Cockpit®. Системата включва няколко важни характеристики:

  • Компактен волан, най-малкият на пазара във всички сегменти, за по-лесно управление и по-силни усещания при шофиране;
  • Head-up дисплей, който извежда цялата необходима информация в полезрението на водача, за да не сваля той поглед от пътя и да се концентрира върху кормилното управление и
  • Голям сензорен екран с интуитивни бутони за управление на всички функции, свързани с комфорта (радио, климатична система и др.), с което ползването на всички системи на борда става по-лесно.

Резултатът е модерно, високотехнологично бордно табло с изчистени линии. Малкият брой бутони – само най-важните – заедно с първокласни материали и качествена изработка подчертават специфичните характеристики на PEUGEOT i-Cockpit® и спомагат за удоволствието от шофирането, пъргавината на автомобила и концентрацията на водача.

Знакова характеристика на идентичността на марката, i-Cockpit® беше лансирана преди пет години с най-продаваните модели на марката като се започва от 208, който въведе концепцията през 2012-а година. Следват SUV 2008 и 308 и 308 SW, като при последните два модела второто поколение на системата вече е с още по изчистен и ергономичен дизайн на бордното табло. SUV 3008, който беше провъзгласен за Европейски автомобил на годината за 2017 г., разполага с третото поколение i-Cockpit® с всички най-нови функции за комфорт и безопасност, предоставящ цялостно сетивно изживяване за пътниците. А сега i-Cockpit® е част от новия SUV 5008.

За моделите SUV 3008 и 5008 инженерите и дизайнерите на PEUGEOT са събрали всички тези свръхмодерни функции върху 12,3-инчов високо разположен цифров head-up инструментален панел с висока резолюция като стандартно оборудване, напълно конфигуруем и с футуристични графики. Редица елегантни лостчета предоставят директен достъп до основните функции за комфорт и безопасност.

Сега PEUGEOT Design Lab ентусиазирано се включи в проект, с който изследва нови територии в напълно различен сектор: плаване и моторни лодки.

Концепцията Sea Drive е резултат от сътрудничеството на две иновативни програми – диалог между два свята. Характерните компоненти на PEUGEOT i-Cockpit® се виждат на демонстрационния модел от пръв поглед.

Компактно кормило, пряко вдъхновено от автомобилите.  Подобно на волана в най-новите автомобили на PEUGEOT, неговият малък размер спомага за лесно, пъргаво управление. Голям 17-инчов сензорен екран извежда интерфейса на Ship Control® за незабавен достъп до електронните функции на лодката. Сгъващ се панел извежда основната навигационна информация в полезрението на водача. Лостчета от двете страни на кормилото осигуряват директен достъп до основните функции по всяко време.

Качеството на изработка и избора на материали също са на високо ниво като се включват кожа напа, декоративни шевове в меден цвят, хромирани и сатинирани акценти, и др.

Опростен и универсален, интерфейсът на Ship Control® групира цялата полезна информация на борда като осветление на борда (разпределение, интензитет), управление на климатичната система, навигация (скорост, течение, дълбочина, маршрут, посока, позиция), проверка на нивото на акумулатора, проверка на нивото на горивото, електрическо управление (AC/DC), управление на циркулационната помпа, HiFi и двигатели (обороти, скорост).

Интерфейсът Ship Control® предоставя подкрепа и помощ както за навигацията, така и за комфорта на борда. Към интерфейса могат да се свържат локално няколко таблета, така че всеки член на екипажа да има достъп до наличните функции.

Тази ултра-свързана система е налична в концепцията Sea Drive, разработена от PEUGEOT Design Lab.

Концепцията Sea Drive илюстрира нов начин за проектиране на пулта за управление на една лодка, провъзгласявайки бъдещето на моторните лодки.

Илюстрации: Peugeot

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *