PEUGEOT разкри своята INSTINCT CONCEPT, чието единствено послание е: свобода. Това е концептуален автомобил, създаден, за да изпълнява желанията на своя собственик.

Автономните автомобили са следващата автомобилна революция. Всеки производител ще предлага тази технология. Разликата ще бъде в начина, по който се подхожда към нея.

За първи път досега автомобил идва с функционална интегрирана платформа I.o.T (Интернет на вещите), Artik Cloud на Samsung, която свързва автомобила с облака на потребителя.

PEUGEOT INSTINCT CONCEPT работи в пълна хармония с целия набор свързани устройства, за да създаде съвсем нов подход към мобилността. Автомобилът интегрира данните, които потребителят иска да сподели с него, от своя смартфона, смарт часовник или от системите за домашна автоматизация.

Концептът предоставя редица нови начини на ползване за дома, офиса или свободното време – сега можете лесно да изпълнявате ежедневната си програма!

Колата предлага четири начина на придвижване: два активни режима на шофиране (Drive Boost или Drive Relax) и два автономни режима (Autonomous Sharp или Autonomous Soft).

Интуитивният PEUGEOT i-Cockpit интерпретира по нов начин купето, за да отговаря на нуждите на автономния автомобил. Интерфейсите могат да бъдат конфигурирани – преди, по време и след ползване – според избрания режим и профила на потребителя.

Водачът запазва контрол върху автомобила при всички обстоятелства. В автономен режим водачите могат да зададат команда или да направят маневра чрез i-Device на централната конзола.

Какво ще изпитаме при возене в подобен автомобил, остава на въображението засега, но едно е сигурно, дизайнът на колата е красив, с нежен профил и агресивна предница, които преливат, създавайки прекрасен футуристичен дизайн.


PEUGEOT INSTINCT CONCEPT се слива с I.o.T

Вдъхновението за концепцията на френския автомобилен производител идва от хората, хората, които се учат от своята среда. По същия начин INSTINCT CONCEPT разчита на технология на задълбочено учене, за да установи профила на потребителя.

Artik Cloud на Samsung за I.o.T (Internet of Things – Интернет на вещите) свързва устройствата, които се използват всеки ден и събира данните. Тези данни идват от устройства като смарт часовници, смартфони и от социалните медии. Технологията може да се свърже дори с дома ви, за да обменя данни с вашия смарт телевизор, аудио стрийминг, домашен асистент, PC или други устройства. Самият автомобил е също ценен източник на информация като редовните пътувания на собствениците си, любимите им места и начин на шофираме.

PEUGEOT и Sentiance – компания, работеща в сферата на науката за данните, обработват наличните данни, за да извлекат смисъл от тях и да дефинират профила на всеки потребител. Анализът е динамичен и непрекъснато се усъвършенства. Това означава, че PEUGEOT INSTINCT CONCEPT може да се преконфигурира или да адаптира своята архитектура, за да задоволи всички нужди и желания на своите потребители.

Ето и пример за това как шофьорът ще „комуникира“ със своя автомобил:

Понеделник, 7:45 ч.

Вие се отправяте към своята среща в 8:30 ч. петнадесет минути по-рано от обичайното. Вземайки предвид метеорологичните условия и трафика, навигационната система на автомобила ви и вашият календар са се синхронизирали и предлагат да тръгнете петнадесет минути по-рано, ако искате да стигнете навреме. След като влезете в автомобила, hi-fi аудиосистемата FOCAL започва да възпроизвежда песента, която сте слушали вкъщи. Когато запалите двигателя, вратите на дома ви се заключват автоматично.

Вторник, 21 ч.

Вие сте много изморени след тренировката във фитнеса. Вашият PEUGEOT INSTINCT CONCEPT знае това, благодарение на вашия смарт часовник и затова превключва на автономен режим Autonomous Soft. Можете да си отдъхнете по време на пътуването до вкъщи. Когато приближите къщата си, външното осветление се включва, за да освети алеята за паркиране.

Четвъртък, 8:00 часа

Спортът вчера не беше достатъчен! Автомобилът ви предлага да паркирате на 10 минути път пеша до вашия офис, за да ви помогне да поддържате форма.

Петък, 14:00 ч

Пътуването до следващата ви среща включва участък на магистралата и местен път със завои. Частта от магистралата се покрива с автономен режим Autonomous Sharp. След това, понеже знае, че се наслаждавате на динамичното шофиране, автомобилът превключва на режим Drive Boost, когато поемете по местния път.

Концептът предварително конфигурира редица функции: режим на шофиране, настройки на седалките и интерфейса, амбиентно осветление, hi-fi система и т.н. Водачът обаче запазва пълен контрол и може да избере ръчен режим или да позволи на автомобила да се движи в автономен режим.

Четирите налични режима позволяват особено прецизно управление. Drive Boost е предназначен за динамично шофиране. Drive Relax използва системите ADAS (Advanced Driving Assistance Systems) в помощ на водача. Това включва функции като автоматично превключване на дълги светлини или активен автопилот.

Режимът Autonomous Soft е предназначен за удобство. Пътуванията може да са малко по-дълги, като ви предоставят време да гледате филм, да четете или просто да почивате. И накрая, Autonomous Sharp оптимизира времето за пътуване с прецизно, ефективно управление на пътя.

Интуитивен PEUGEOT i-Cockpit

Според PEUGEOT автономното управление трябва да позволява на колкото е възможно повече хора да се възползват от него. Именно тази идея е вмъкната в адаптивната архитектура на интериора с интуитивният i-Cockpit.

Средата за водача се възползва от елегантна кинематична система, която сработва при превключване между режимите Drive и Autonomous. Компактният волан и панелът, съдържащ лостчетата за управление, се прибират в бордното табло. В същото време педалът на газта се изтегля обратно в секцията на педалите.

Независимо от активирания режим, водачът запазва контрол над автомобила. Докато това е очевидно в режим Drive, тази функция на автономния автомобил PEUGEOT е по-изненадваща в режим Autonomous. Устройството i-Device е разположено до 9,7-инчовия екран на централната конзола и може да бъде използвано за управление на автомобила по всяко време. Просто докоснете, за да изпреварите автомобила отпред или да превключите от режим Soft на режим Sharp.

В режим Drive холографският клъстер извежда данните в работен режим: скорост на автомобила, разпределението между двете енергии, използвани при силовото задвижване PHEV, ниво на батерията и т.н. Дигиталната функция за обратно виждане уведомява водача за наличието на автомобил в мъртвата зона на видимост.

В режим Autonomous тези функции включват друга информация като разстоянието, изминато досега и оставащото време на пътуване. Действително, сега, когато водачът може да се отпусне, времето е единствената информация, която има значение!

Атмосферата на борда се променя, когато сменяте режима на шофиране. Освен извежданата информация, се променят и позициите на седалките, осветлението и озвучаването.

За да е сигурно, че всеки се чувства удобно, седалките черпят вдъхновение от дизайна, предназначен за аеронавтите. Всички конструкции и зони, които влизат в контакт с тялото – седалки, облегалки и подглавници – са обработени индивидуално. Седалката е подсилена с алуминий и остава фиксирана. Облегалката обаче е подвижна и се върти около напречната ос Y. Обитателят й е свободен да избере позицията, която му харесва – хоризонтална, ако иска да почива, изправена, за да шофира или междинна, за да гледа филми или да работи.

Всички пътници могат да комуникират с автомобила чрез чатбот, гласово управляван личен асистент, който предлага огромно разнообразие от услуги. Например можете да използвате естествено изразени команди, за да запазите билети за кино или да ги купите онлайн.

Що се отнася до материалите, и тук е се подхожда с много внимание. Подът е покрит с тънък бетонен слой, който създава копринено усещане и предразполага пасажерите да събуят обувките си и да се отпуснат. 3D мрежа е оформена да пасва и поддържа тялото. Същият материал облицова страничните панели около централната конзола и панелите на вратите, седалките и облегалките. Подглавникът осигурява опора за врата и е тапициран с гъвкава 3D мрежа и кожа.

Шутинг брейк

Инженерите на Peugeot работят усилено върху подобряване на аеродинамиката, за да намалят разхода на гориво и да постигнат по-голям комфорт за пътниците.

Пропорциите на PEUGEOT INSTINCT CONCEPT са извлечени от великите традиции в производството на каросерии. Извитите линии са изваяни около техническите компоненти и пътниците. Под дългия преден капак се крият 300 к.с., предоставяни от силовото задвижване PHEV. Щедрите контури на арките на колелата подсещат за добро пътно поведение и за мощността на четирите задвижващи колела.

Предната част е изключително изразителна. В центъра на всеки преден LED фар е монтиран обектив на камера, напомнящ зеницата на окото. Тези камери сканират околната среда и изпращат информацията обратно към системите в помощ на водача. Външният вид на радиаторната решетка се променя, в зависимост от ъгъла, под който я гледате. Нейната полувдлъбната структура включва Лъва със синьо-зелено двуцветно покритие, което отразява светлината различно в зависимост от ракурса. Долната част на радиаторната решетка е подчертана в бяло, когато е активиран автономен режим.

От двете страни на предните фарове светлинната идентификация се простира по цялата височина на предната маска. Тя се разгъва при скорост над 90 км/ч с двойна цел. Първо, долните части на двата светлинни водача са свързани с лента, която създава допълнителна притискаща сила към предната ос.

Второ, това движение създава отвор, за да намали налягането върху каросерията на движещия се автомобил. Въздухът се всмуква от предницата и се изхвърля по повърхността на колелата. Това служи като виртуален обтекател на колелата, като отнема аеродинамичното взаимодействие с шасито и окачването и работи в комбинация с алуминиевите джанти с пет спици. Последните включват редица тесни канали, което ги прави по-леки. Същите аеродинамични характеристики могат да се видят и в задната част на автомобила. Въздухът навлиза през отвор в средната линия на предната врата и преминава към дифузьора, разположен под редица 3D лампи, свързани чрез светлинна лента.

Панорамният покрив се извива плътно надолу над пътниците в автомобила. Линиите му са подчертани от същото тъмносиньо, трислойно покритие, което оцветява и каросерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *