Световното лансиране на Peugeot Partner Tepee Electric ще бъде по време на Автомобилния салон в Женева през 2017 г. Автомобилът ще излезе на пазара през септември.

Новият Peugeot Partner Tepee Electric притежава ново и екологично предимство, а именно задвижването с електричество, а не с гориво. Преди време екипът ни тества Partner Tepee. Колата е просторна и идеална за работен градски автомобил. Същевременно дава възможност петима души да се возят без да се лишават от пространство. Трите седалки на втория ред може да се изваждат за освобождаване на равен под.

Обемът на багажника е до 1 350 литра с 5 човека и 3 000 литра с двама и извадени седалки от втория ред. Ексклузивно в сегмента, голямата задна врата и задното стъкло могат да се отварят за улеснено товарене на багажника при всякакви условия.

Но в случая по-важно е, че тук говорим за електромобил. Автономният пробег на Tepee Electric е 170 км. Peugeot го определя като подходящ избор за семеен автомобил – за водене на децата на училище, споделени пътувания до работата и други.

Peugeot Partner Tepee Electric предлага функции, управлявани дистанционно от смартфон, таблет или компютър като:

 • Програмиране на отоплението или климатизацията в купето,
 • Преглед на заряда на батерията и
 • Оценка на продължителността до следващото зареждане.

Дистанционното управление на отоплението и климатизацията прави възможно предварителното задаване на температурата в купето преди да се качите в автомобила. Ако са програмирани поне 30 минути предварително, водачът ще се радва на оптимален температурен комфорт. Тази ексклузивна функция ще работи независимо дали автомобилът се зарежда или не:

 • Когато автомобилът се зарежда, предварителната настройка на температурата не се отразява на пробега;
 • Когато не се зарежда, водачът може просто да посочи нивото на заряда, което иска да запази за следващото пътуване.

Peugeot Partner Tepee Electric предлага специфични предимства, свързани с електрическото му захранване.

С това захранване потребителите могат да шофират в зони с регулирани емисии и през времеви периоди с ограничен трафик без компромис с практичното ползване или удоволствието от шофирането.

Режимът за бързо зареждане до 80% за 30 минути, наличен като опция, позволява на водачите повече ежедневни пътувания.

Новата, 100% електрическа версия намалява въздействието върху околната среда, като същевременно предлага идеално решение за многобройни ежедневни дейности.

Моделът предлага широк набор от полезно и ефективно оборудване. Купето предоставя 78 литра отворени и затворени пространства за съхранение на вещи. Автопилотът, прякото следене на налягането на гумите, електронният контрол за стабилност (ESC) заедно с асистента при потегляне по наклон, ръчният климатик, радиото и CD и MP3 плейърите, двете странични плъзгащи се врати и регулируемата по височина седалка на водача са налични като стандартно оборудване.

Камера за обратно виждане е налична като опция. За да бъде маневрирането с ниска скорост още по-лесно, задният парктроник, наличен като стандартно оборудване на второ ниво, може да бъде допълнен от преден парктроник.

Peugeot Partner Tepee Electric разполага с голям, 7-инчов, цветен сензорен екран в средата на бордното табло. Наличен като стандартно оборудване за второ ниво, той позволява на водача достъп до различни функции: бордовия компютър, AM/FM радио, дигитално DAB (Digital Audio Broadcasting) радио като опция, четене на музикални файлове на мобилни устройства, хендсфри телефон и навигация.

Към това се добавят и познати функционалности като Bluetooth®, USB порт, жак и функция MirrorScreen. От смартфон, съвместим с Mirrorlink® или Apple Carplay®, функцията MirrorScreen позволява на потребителите да дублират най-доброто от своите мобилни приложения на големия сензорен екран на автомобила, за да им се наслаждават в пълна степен по безопасен начин.

Навигация, налична като опция, включва ограничаване на скоростта и извеждане на информация за трафика.

Peugeot са се постарали да намалят разходите по поддръжка на електрическия Partner Tepee с 30% спрямо двигател с вътрешно горене:

 • Батерията има гаранция за осем години или 100 000 км, а електрическото захранване има гаранция за пет години или 50 000 км в зависимост от това кое настъпи първо;
 • Поддръжката, на всеки две години или 40 000 км след първата година, не изисква смяна на масло, ремък или охлаждаща течност.
 • При липсата на скоростна кутия или съединител има по-малко компоненти, които трябва да бъдат проверявани.
 • С двойното възстановяване на енергия чрез намаляване на скоростта и при спиране, спирачките се използват по-малко и износването им е по-бавно.

Освен това разходът на енергия на километър при електрическо зареждане е около четири пъти по-нисък в сравнение с горивото за двигател с вътрешно горене.

Новият Partner Tepee Electric заема веригата за електрическо захранване от фургона Peugeot Partner Electric, пробван и тестван от 2013 г.

Електрическият мотор (49 kW (67 к.с. ) / 200 Нм) е разположен под предния капак. Двете литиево-йонни батерии, с висока енергийна плътност и капацитет 22,5 kWh, са разположени в подрамката от двете страни на задното окачване. Това разположение снижава центъра на тежестта за динамично шофиране и добра маневреност на новия Peugeot Partner Tepee Electric. То също запазва комфорта на Partner Tepee, както и обема на багажника.

Електрическият мотор с незабавно достъпен въртящ момент е съчетан с едностепенна трансмисия с постоянно предавателно отношение.

Липсата на двигател с вътрешно горене означава и спокойно шофиране без шум и вибрации.

За да се адаптира към всекидневните потребности, новият Peugeot Partner Tepee Electric предлага два режима на зареждане на батерията:

 • Стандартно зареждане от обикновен контакт на домашната електрическа мрежа (8 A или 10 A, в зависимост от държавата) или сигурното зарядно устройство Green Up (14 A). Това означава, че пълното зареждане (при празна батерия) отнема осем и половина, 12 или 15 часа в зависимост от изходния ампераж.
 • Бързо зареждане, което отговаря на стандарта CHAdeMO (95 A) и зарежда 80% от капацитета на батерията за 30 минути.

Отворът за стандартно зареждане е разположен върху предния десен калник, докато отворът за бързо зареждане заема мястото на отвора на резервоара за гориво на левия заден калник.

Новият Peugeot Partner Tepee Electric има 170-километров пробег съгласно новия европейски цикъл на шофиране и съчетава редица функции за оптимизиране на пробега при всекидневно ползване:

– Ясно видимият, комбиниран индикатор за консумация на енергия/регенерация помага на водача да работи непрекъснато за нискоенергийно шофиране;

Допълнителен измервателен уред на консумацията (отопление и климатизация) запълва дисплея с информация за водача. Бордовият компютър извежда оставащия пробег и средната консумация в kWh;

Двойното възстановяване на енергия при намаляване на скоростта и при активно спиране преобразува кинетичната енергия в електрическа. По този начин се запазва повече пробег за автомобила;

– 100% електрическо отопление предлага бързо затопляне на купето. То включва и настройка “Eco” за предотвратяване на свръхконсумацията на електричество от вентилационната система с цел запазване на пробега на автомобила.

Peugeot е единствената марка в света, която въвежда на пазара цялостно предложение за устойчива мобилност: електрически тротинетки и велосипеди и електрически скутери в допълнение към леките и функционални автомобили.

С Peugeot Partner Tepee Electric Марката допълнително разширява гамата на продуктите за електрическа мобилност, които включват:

 • градски автомобил Peugeot iOn;
 • товарен фургон Peugeot Partner Electric;
 • електрически скутер Peugeot GenZe (Generation Zero emission) ;
 • гама електрически велосипеди за всякакви условия: шосейни, хибридни и планински, с нови продукти, включително eF01 за 2017 г., първия електрически сгъваем велосипед от Peugeot, и Eu01, който развива скорост 45 км/ч;
 • електрическа тротинетка Peugeot e-Kick, в партньорство с MICRO.

Снимки: Peugeot

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *