Американският фармацевтичен гигант Pfizer Inc. съобщи в официалния си сайт, че ще купи базирания в Ирландия производител на ботокс Allergan plc. Бордовете на директорите на двете компании днес са одобрили сливането. Pfizer ще купи акциите на Allergan, които са оценени на $363.63 за акция. Общата стойност на сделката е близо $160 милиарда, като Pfizer ще се превърне в най-големия производител на лекарства в света.

Акционерите на Allergan ще получат по 11.3 акции от новата компания, за 1 от своите акции, докато съотношението за акционерите от Pfizer е 1:1.

“Сливането на Pfizer и Allergan ще доведе до създаване на  водеща глобална фармацевтична компания, която ще има силата да проучва, открива и доставя повече лекарства на хората по света,” коментира Иан Рийд, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.  

“Обединението на двете компании е стратегическо, транзакция, която повишава стойността на две от най-големите фармацевтични компании в света,” коментира Брент Саундерс, главен изпълнителен директор на Allergan.

Според условията на сделката бизнесите на Pfizer и Allergan ще бъдат обединени под шапката на Allergan plc, която ще бъде преименувана на “Pfizer plc.”

Новата компания ще бъде листната на Нюйоркската стокова борса (New York Stock Exchange) с тикер “PFE”. При окончателното приключване на обединението на двете компании, новото дружество ще е с юридическо седалище в Ирландия, което позволява да се избегнат високите данъци в САЩ.  

Очаква се иновативният бизнес на Pfizer да бъде значително подобрен и развит след прибавянето в портфолиото на компанията на иновативните марки на Allergan в едни от най-желаните терапевтични области като Естетика и Дерматология, Грижа за очите, Неврология и Урология.

Pfizer изпреварва значително конкурента си на американския пазар Merck&Co. Продажбите на фармацевтичния гигант ще скочат до 60 млрд. долара годишно, докато тези на Merck&Co възлизат на 40 млрд. долара. Сливането е и най-голямата сделка на 2015 г., надминавайки дори придобиването на бирения гигант SABMiller Plc от конкурента му Anheuser-Busch InBev за 107 млрд. долара.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *