Хората, които работят „зад волана” и особено професионалните шофьори трябва да бъдат много стриктни по отношение на здравословното си състояние, както и моментните си нужди, за да намалят рисковете от това да направят грешка на пътя. Много често шофьорите не обръщат внимание на това колко вода пият по време на път, а това води до дехидратация.

Японският производител Nissan в сътрудничество с холандския бранд Droog оборудваха автомобил на японската компания с „умен” материал, който засича потта. Покритието SOAK  се слага на волана и на предните седалки и промяна в цвета му дава сигнал на шофьора, че трябва да пие повече вода. Дехидратацията се индикира в жълто, а синият цвят показва, че сте пили достатъчно вода.

Наскоро, като част от кампанията „Напитката, най-доброто гориво”, испанският automobilklub напомни, че дехидратацията при шофьорите увеличава агресивността им с цели 66% и намалява концентрацията м с 27%. Поради дехидратиране 1/3-та от шофьорите са изложени на по-голям риск да излязат от лентата си за движение поради разсеяност. Умората пък при тях настъпва по-бързо, в сравнение с тези водачи на автомобили, които са пили достатъчно вода, пише „Diario de Transporte”.

Европейският орган за безопасност на храните препоръчва пиене на 2 до 2.5 литра вода на ден (при умерени температури и средна физическа активност за възрастен човек).

Хората много често посягат към бутилката с вода, когато се почувстват жадни. Жаждата е първият признак на дехидратация. Но с нея идват проблеми с концентрацията, паметта и реакциите, което не е препоръчително, когато сме на път. Недостатъчното пиене на вода предизвиква и главоболия. По тази причина шофьорите винаги трябва да имат вода в колата или в камиона си.

При умора пиенето на вода трябва да е предпочитаният избор пред енергийната напитка. Водата помага за намаляване на стреса, изхвърляне на токсини от тялото, регулиране на телесната температура и на кръвното налягане.

Снимка: Nissan

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *