Започналият като проект за пътна безопасност през 2014 година, завърши с над 4 000 санкции за шофьори в Обединеното кралство. А сега в страната въведоха камуфлажни полицейски камиони.

Операция „Tramline” показа колко добро средство за следене на шофьори, които извършват пътни нарушения, може да бъде един камион оборудван с радари.

Най-често засичаното нарушение е използването на мобилния телефон по време на шофиране. Следва карането без предпазен колан или под въздействието на алкохол и наркотици и каране с превишена скорост. Най-странните случаи пък включват шофьор, който си мие зъбите, докато кара, чете вестник или гледа филм.

Три камуфлажни полицейски камиони влизат в употреба сега във Великобритания, които са част от новата стратегия на властите за намаляване на смъртните случаи в резултат от пътни инциденти, пише Transportealdia.es.

Тези полицейски камиони са оборудвани с камери с широкоъгълно записване, които позволяват по-добра видимост и засичане на възможни нарушения. Двама полицаи се возят в камионите, облечени с нормални дрехи. Единият е шофьорът, а другият следи пътната обстановка.

На помощ на камионите ще се отзовават полицейски коли и мотоциклети, също без съответните идентификации по тях, за да може да се затрудни локализирането им от пътните участници.

Веднъж засечен от камуфлажния камион, шофьор, който е нарушил правилата за пътна безопасност, ще бъде спрян от полицейска кола и съответно глобен или спрян от движение, според нарушението.

Снимка: Flickr; Снимката е образна само

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *