Полицията в Чехия пренася пътните проверки на ново ниво. Това ще се случи благодарение на специални наземни телескопи (fieldscopes), с помощта на които служителите на реда могат да следят автомобилите от разстояние един километър.

Чешките катаджии ще бъдат оборудвани с Nikon Monarch 82ED-A fieldscope с камера Nikon 1 J5. Полицаите ще могат да следят за това дали водач и пасажери са сложили коланите си, дали използват мобилен телефон или приложения за навигация, докато шофират.

Според полицията най-голямото предимство на новото оборудване е, че позволява анонимност. Шофьорите нямат представа, че полицейските служители ги следят от голяма дистанция.

Спецификации

Благодарение на няколко увеличителя телескопът показва картина от разстояние един километър. Полицаят може да увеличи тази картина от 30 до 60 пъти. Така някои нарушения могат да бъдат документирани с голяма сигурност. В допълнение телескопът е оборудван със записващо устройство, така че нарушението може да бъде показано веднага на шофьора, когато той бъде спрян.

MONARCH Fieldscope не е избран случайно

Той е много подходящ за дейности на открито, тъй като е водоустойчив, здрав и издръжлив при различни метеорологични условия, се посочва в сайта на производителя.

До момента полицията е оборудвана с 6 наземни телескопи като цената на един е приблизително 1 450 евро.

Един коментар за “Чешката полиция Zoom-ва отдалеч пътните нарушители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *