Пътните полицаи в много европейски държави търсят постоянно нови начини, за да засичат водачи, които говорят по мобилните си телефони, докато шофират. Особено трудно се хващат шофьорите на камиони, които имат предимството да се возят на по-високо и да бъдат трудно видими за органите на КАТ.

 Холандските полицаи са известни с използването на нестандартни превозни средства, включително автобуси и кемпери, за да се „извисят” до нивото на тираджиите. Германските им колеги също са решили да се възползват от по-нестандартни методи да следене спазването на правилата.

Полицията в Land of Hessen е избрала един от най-популярните бусове за доставка, Mercedes Sprinter, за осъществяване на своите проверки, съобщи германското радио FFH. Височината на превозното средство позволява на полицаите да снимат шофьорите на камиони в кабините. Органите на реда ще следят за водачи, които говорят по телефона или извършват други разсейващи дейности по време на шофиране.

Спринтерите са оборудвани с по четири камери с висока резолюция. Три от тях са разположени на покрива на бусовете. Проектът на хесенската полиция е тестов и ще продължи няколко месеца. Ако бъде оценен като успешен, от 2020 година всички полицейски станции в Хесен ще получат такива бусове.

Към момента глобата в Германия за използване на телефон, таблет или друго подобно устройство по време на шофиране е 100 евро. Не е изключено наказанията да станат и по-сурови.Все повече европейски държави предприемат действия в тази посока. Например във Франция глобата е 135 евро и отнемане на 3 точки. Наказанието се налага не само на хора, които шофират и говорят по телефона, но и на тези, които са паркирали, както и на тези, които използват хендсфри и други безжични еквиваленти.

В Швеция говоренето по телефона може да става само с използване на хендсфри система. При нарушение глобата е 1.6 хиляди шведски крони или приблизително 154 евро.

В Обединеното кралство правилата са най-строги – 200 паунда и отнемане на 6 точки. При повторно хващане, нарушителят ще трябва отново да заплати глоба, отнемат му се 12 точки и трябва да се яви пред съда.

Съветът ни е, винаги използвайте хендсфри или блутут система. Няма разговор, който да е по-важен от Вашия живот или този на някой друг участник в движението.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *