Малко повече от половината от международните транспортни услуги от и за Холандия се извършват от холандски камиони. Техният дял обаче намалява последователно на фона на нарастващото участие на чуждестранни превозвачи на местния пазар.

През миналата година холандски превозвачи са превозили 52% от товарите с лалета и вятърни турбини от и за страната. Това е с 1% по-малко на годишна база и с 10% по-надолу спрямо 10 години назад, показват данните на националната статистика, цитирани от портала verkehrsrundschau.de.

Като цяло през 2016-а година за 48% от транспортираните през холандските граници стоки са отговаряли чуждестранни превозвачи. Повече от 55% от тези стоки са транспортирани от полски превозвачи. След Полша, с доста по-малки дялове се отчитат съответно Румъния, България и Унгария – около и над 6%.

Отново според статистиката, четирите държави са превозили от и за Холандия с 19% повече стоки в сравнение с 2015-а. Западните превозвачи, начело с Германия, отчитат по-скромен ръст, с около 3.9%.

Според скорошни данни, публикувани от испанското транспортно министерство, поляците са водещи в транспорта в ЕС. 40% от международния транспорт в Общността се осъществява от източноевропейски превозвачи, като повече от половината от него е за поляците.

Докато през 2005-а година лидер е била Германия, миналата година тя е изпреварена от Полша с почти двойно повече превозени стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *