Министър-председателят на Полша Беата Шидло (на снимката) потвърди официално, че ще блокира финалното изявление на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел.

Това ще стане, след като сънародникът и Доналд Туск беше преизбран за председател на Европейския съвет, въпреки протестите на Варшава.

„Моята позиция е много ясна, няма да приемем заключенията от срещата и тя няма да бъде валидна,“ заяви Шидло. По думите и преизбирането на Доналд Туск е „много опасен прецедент“.

Заключенията от срещата на върха на ЕС трябва да бъдат приети от всички страни-членки, за да влязат в сила. Те се отнасят до икономиката, миграцията и нестабилността на Балканите, както и до преизбирането на Туск.

Доналд Туск, бивш премиер на Полша, попадна под атаките на настоящите управляващи в страната, които го обвиняват за намеса във вътрешната политика на Варшава.

Решението за преизбирането му показва, че Евросъюзът се доминира от Германия, каза лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“, Ярослав Казински.

„Правилото, че високопоставени политици трябва да получат подкрепа от своята страна, за да бъдат избрани, беше нарушено,“ заяви той, но допълни, че коментарите, че Полша иска да напусне ЕС са „абсурдни“.

Снимка: Fot. P. Tracz / KPRM, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *