Близо една четвърт от международните автомобилни превози в Европейския съюз се извършват от полски компании. Според проучване на Viaon, направено сред тези полските транспортни компании, те се оплакват от увеличаване на кражбите, вандализъм и страх от терор.

Близо 57% от всички полски превозвачи твърдят, че са ставали жертва на кражби и вандализъм. 42% от анкетираните съобщават за кражби на гориво, 25 на сто са станали жертва на „вандализъм” срещу превозните им средства, а 14% съобщават за откраднати стоки от техните камиони. Кражби на лични вещи отчитат 5% от запитаните.

Около една трета от транспортните оператори в Полша имат опасения за сигурността на своите камиони и шофьори, като заплахата от терористични актове се смята за един от най-големите рискове в работата.    

От проучването става ясно също, че 61% от спедиторите се оплакват от недостиг на квалифицирани работниците. Едва 29% от шофьорите обаче смятат този проблем за реален.

Тези данни се оценяват от експерти в индустрията като неизбежна отрицателна последица от големия успех на полските транспортни фирми в Европа.

Според авторите на изследването борбата с престъпността при превозите трябва да се води с адекватни системи като например: системи за следене на местоположението и движението на превозното средство, както и системи за постоянно следене на нивото на горивото в резервоара.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *