Американската интернет компания Yahoo има сериозни финансови проблеми. Залязващият гигант обяви загуба от $4.43 милиарда за четвъртото тримесечие на 2015 г.

За да избегне фалит, Yahoo ще съкрати 15% от служителите си (1500 души) и ще закрие офисите си в Дубай, Мексико, Буенос Айрес, Мадрид и Милано.

До края на годината компанията си поставя за цел да има 9000 работни места на пълно работно време и 1000 нещатни служители.

Това няма да бъдат единствените съкращения. Фокусът на калифорнийската компания ще се насочи върху трите и основни платформи – търсачката Yahoo, електронната поща Yahoo Mail и сайтът за създаване на социални фото албуми Tumbler. Голяма част от разделите в сайтовете и ще отпаднат и ще останат основно 4 големи категории – новини, спорт, финанси и лайфстайл.

Приоритетни за Yahoo ще са отбелязващите растеж пазари като САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Хонконг и Тайван.

Най-ценният актив на Yahoo в момента е делът на компанията в китайския онлайн търговец Alibaba. До момента обаче идеята азиатската компания да изкупи интернет бизнеса на американската си майка обаче не се реализират.

Yahoo е една от първите интернет компании в света. Тя е създадена през януари 1994 г. година от двамата студенти Джери Янг и Дейвид Файло.Тогава търсачката представлява малък сайт, наречен „Пътеводителят на Джери за световната мрежа“. През 1999 г. Yahoo става най-популярната търсачка в световен мащаб и започва да предлага редица други услуги, включително поща. В момента обаче един от водещите и конкуренти е Google, която притежава най-популярната търсачка в света и конкурентната платформа за електронна поща Gmail.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *