Глоби в размер от 10 до 44 хиляди евро може да бъдат налагани на превозвачи, транспортиращи дървени опаковки в Португалия, които не са подложени на фитосанитарна обработка, съобщава сайтът koben.pl

Налагането на високите санкции се дължи на напаст от вредители на територията на страната, вкл. различни видове иглолистни паразити.

За да се премахнат вредителите е нужно да се унищожи дървения материал, получен от заразена дървесина или да се направи фитосанитарна обработка ISPM FAO Nr. 15.

Този процес се състои в опушване или изсушаване на дървесината в камера, извършена така, че основната температура на дървесината да е най-малко 56° в продължение на 30 минути. Когато дървесината е обработена, тя трябва да бъде обозначена със следния символ върху палетите:

В случай, че властите установят, че този знак липсва върху палетите или няма поне придружаващ документ, потвърждаващ тяхното фитосанитарно третиране, тогава следва съответно:

 

– Камионът да бъде предаден под официален контрол на мястото за експедиция или на най-близкото място за задържане, където да се опакова отново артикула и да се унищожи спорния опаковъчен материал;

– Камионът да пътува под официален контрол до седалището на регистриран икономически оператор, избран да извърши фитосанитарното третиране на съответния материал;

– Отпътуване под официален контрол на стоките до подходящо място за изгаряне, избрано за унищожаване на въпросния материал.

Превозвачът е длъжен да изпълни едно от горепосочените три разпореждания. След фитосанитарното третиране, превозвачът получава сертификата за обозначаване и може да продължи курса си.

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *