Поскъпване на природния газ с 29.63% от първи април ще бъде обсъдено днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на регулатора цената на синьото гориво трябва да стане 363 лева за 1000 куб. м., спрямо 300 лв. досега.

По-рано „Булгаргаз“ поиска поскъпването да бъде дори 32.5%, което според обществения доставчик е наложително заради очакваното повишаване на доставната цена на газа от „Газпром Експорт“.

Тогава КЕВР поиска скокът да не бъде толкова голям и от „Булгаргаз“ свалиха с около 3%.

Поскъпването на природния газ ще се отрази на сметките за парно и топла вода, като се очаква те да скочат между 22-23% в големите градове като София, Пловдив и Варна. В Плевен поскъпването ще е с 37.4%, а във Велико Търново – 17.9%.

Повишаването на цената на синьото гориво ще доведе и до ръст на преференциалните цени, които топлофикациите получават, за да произвеждат електроенергия от газ. Следователно това може да се отрази и в новите цени на тока, които влизат в сила от 1-и юли.

Днес КЕВР ще изслуша всички, които са за и против поскъпването на природния газ.

Един коментар за “Парното и топлата вода може да поскъпнат между 18 и 37 процента от април

 • 28 март 2017 в 20:59
  Permalink

  Приятели,
  .
  НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ЗАЩО ПОСКЪПВА ГАЗА…???
  .
  Да не би да е заради рамковото споразумение на ЕС с Газпром…??? До сега цената ни се формираше синхронно с цената на петрола, но… ПЕТРОЛА Е 50 ДОЛАРА ОТ ЦЕЛИ 2 ГОДИНИ…???
  .
  КОЙ ПРЕЦАКА ЦЕЛИЯ НАРОД…???
  .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *