Президентът на Русия Владимир Путин обяви официално решението за продажба на дялове на държавните компании Роснефт, Башнефт, ВТБ, Алроса и Совкомфлот през 2016, предаде ТАСС.

Потенциалните купувачи на за дялове на Роснефт и Башнефт вече преговарят с руското правителство, коментира първият заместник министър-председател на страната Игор Шувалов.

Руското правителство очаква да получи близо 500-550 млрд. рубли (ок. $8 млрд.) от приватизацията на 19.5%  дял от Роснефт.

Роснефтгаз контролира руските държавни активи в петролния и газовия сектор. Дружеството притежава повече от 69.5% от Роснефт. Британският петролен производител BP държи 19.75% от акциите на компанията.

Както беше съобщено по-рано Китайската национална петролна корпорация (CNPC) е заинтересована от приватизацията на Роснефт и е създала работна група, която да анализира потенциално купуване на дял от руския петролен производител.

Правителството в Русия планира три варианта за приватизация на Башнефт – продажба на 25% или на 50% от акциите, или заедно с дела от руската република Башкирия – 75%.

Башнефт оперира в повече от 20 региона в страната и чужбина. Федералната агенция за управление на имотите притежава 50.08% от акционерния капитал, Башкирия – 25% плюс една акция.

Подобни новини:

Индийска петролна компания купува дял от подразделение на Роснефт за $1.3 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *