Испанският парламент се обяви срещу добива на петрол и природен газ на територията на страната чрез фракинг, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на РИА Новости.

Законопроектът, който се разглежда от парламентарната комисия по промишлеността, съдържа искане към правителството да спре всички дейности, свързани с добив на енергийни ресурси по този начин. Срещу проектозакона са гласували Народната партия на бившия премиер Мариано Рахой и „Астуриански форум“. Центристката партия „Граждани“ се е въздържала, а останалите политически сили са се изказали за забраната на фракинга.

Към днешна дата в Испания са издадени около 120 разрешения, свързани с добива на петрол и природен газ чрез хидравличното разбиване на почвата. В най-напреднал стадий е била разработката на находищата около град Бургос, която е била започната от канадската компания БНК. Тя е трябвало да започне добива към края на 2016 г.

„Отлична новина е това, че депутатите подкрепиха забраната на фракинга“, заяви прес-секретарят на испанския отдел на природозащитната организация „Грийнпийс“ Хулио Береа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *