Търсенето на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще остане силно през следващите няколко години, се казва във вътрешен доклад на организацията.

Документът, видян от Reuters, представлява дългосрочна стратегия на ОПЕК прогнозира лек спад на предлагането до 2019 година. Към момента целта на организацията е износ от 30 милиона барела на ден.

12-те държави членки на петролния картел се събраха във Виена в сряда, за да одобрят финалния вариант на доклада.

Документът съдържа 44 страници и е маркиран като “Поверителен”. В него е включен анекс с коментари от две от държавите, Иран и Алжир, които предлагат ОПЕК да се върне към старата си политика на определяне на желано равнище на цените чрез регулиране на предлагането.

“Достигане до споразумение за честна и приемлива цена за следващите 6 до 12 месеца” е една от стъпките, които Иран препоръчва.

Петролните министри от 12-те държави ще решат на 4 декември дали да удължат стратегията за понижаване на цените, с цел ограничаване на доставките на конкурентите, чиито разходи за добив са по-високи. От ноември 2014 година, когато тази стратегия беше приета, производството на ОПЕК се е покачило, но цените се сринаха, което навреди на приходите.

В доклада се споменава, че през следващите няколко години цените на петрола няма да се покачат значително. Припомняме, че петролът се продава на цена от около $50, което е по-малко от половина от цената през юли 2014 година и се дължи на пренасищането на пазара със суровината.

До 2020 се очаква поскъпване до $80 за барел или $5 на година.

В поверителния документ пише още, че пазарният дял на ОПЕК вероятно ще се покачва в дългосрочен период, тъй като производството на шистов петрол и природен газ се е свило.

Дялът на ОПЕК ще се покачи до 37% през 2040 година (от 33% в настоящия момент), достигайки 40.7 милиона барела на ден.

В дългосрочен период доставките от страни производителки извън ОПЕК ще намалеят, се казва в доклада. Цената на черното злато ще достигне $162 ($95 коригирано към 2014 година с инфлацията).

Друг сценарий представен в доклада предвижда по-устойчиво предлагане от производителките на петрол извън организацията и несигурност относно търсенето на суровината, което ще доведе до спад на пазарния дял на ОПЕК.

Най-ниското равнище на производство от организацията, според прогнозите, ще бъде 28.7 милиона барела на ден през 2023 година.

Доклади за дългосрочна стратегия на петролния картел се публикуват на всеки 5 години. В документа от 2010 година производителите на шистов петрол не се споменават като сериозни конкуренти, което е признак за драматичната промяна на пазара на петрол през периода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *