„Много ми се иска свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ. Това би могло при отворения регистър да се проверява от всеки. Да, ще се загубят такси, но 26 млн. човекочаса се губят за вадене на удостоверение в държавата“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с администрацията, общините и браншови организации.

На срещата бяха определени спешни мерки, които трябва да се предприемат, за да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса.

„Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получава на фона на огромната загуба в бизнеса или нервите на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет“, посочи още премиерът.

Предвижда се да отпадне издаването на хартия на свидетелство за съдимост, да бъдат свързани имотният регистър и кадастърът, както и да се улесни продажбата и регистрацията на автомобили с нова електронна система.

„Има прекрасни служители в много ведомства, но има и други места, в които дали от незнание, дали от нежелание, дали от мързел, дали от саботиране, пречат на процеса. С общите усилия на всички ще изкристализират тези звена, които не искат да вървят в крак с времето, в което живеем“, посочи Бойко Борисов

Когато има административна тежест или хората си загубят дни за един документ, всичко това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в обществото“, допълни премиерът.

„Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се редят гише след гише, да си огорчават с дни живота. Хората трудно правят разлика на опашката и когато има административна тежест или си загубят дни да си извадят един документ, всичко това създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото“, посочи още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза също, че трябва да се премахнат незаконните такси. По думите му една от основните цели на правителството е да се редуцира административната тежест във всички сфери.

„Крайната цел е пълна електронизация и намаляване на поводите да се ходи в самите администрации“, добави още той.

Снимка: Пресслужба на МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *